Merkez Bankası'ndan hükümete 'açık mektup'
AA

Merkez Bankası, hükümet adına Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a "Açık Mektup" gönderdi. Mektupta, 5 Aralık 2018'de yayımlanan "2019 Yılında Para ve Kur Politikası" başlıklı temel politika metninde belirtildiği gibi 2019 için enflasyon hedefinin hükümetle beraber yüzde 5 olarak belirlendiği anımsatıldı.

"YIL SONU ENFLASYONU, HEDEF ARALIĞIN ÜZERİNDE"

Aynı metinde, yıl sonunda enflasyonun hedef etrafında belirlenen 2 yüzde puanlık belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda hükümete Açık Mektup yazılacağı hatırlatılan mektupta, 2019 yıl sonu enflasyonunun hedef aralığının üzerinde gerçekleştiği belirtildi.

Enflasyonun hedeften sapmasının nedenleri ile hedefe ulaşmak için alınan ve alınması gereken önlemlerin açıklandığı mektupta, 2019'da enflasyonu belirleyen faktörler ve hedefe ulaşmak için alınan önlemlere yer verildi.

"BELİRGİN BİR İYİLEŞME SAĞLANDI"

Mektubun sonuç kısmında döviz kuru gelişmeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmaya bağlı olarak 2018 sonunda yüzde 20,3 düzeyinde gerçekleşen tüketici enflasyonunun, 2019 yılında 8,5 puan gerileyerek yılı yüzde 11,8 düzeyinde tamamlandığı aktarıldı. Para politikası adımlarının yanı sıra makroekonomik dengelenmeye yönelik olarak uygulanan ekonomi programının da katkısıyla enflasyonun ana eğilimi, beklentiler ve fiyatlama davranışlarında belirgin bir iyileşme sağlandığına vurgu yapıldı.

"ORTA VADELİ ENFLASYONDA RİSKLER HALEN CANLI

Orta vadeli enflasyon beklentilerindeki düşüş eğiliminin genele yayılarak sürdüğü belirtilen mektupta, son aylarda beklenti dağılımının anket katılımcıları arasında artan bir uyum içerdiği ve orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin belirsizliklerin önemli ölçüde azaldığına işaret edildi. Mektupta, orta vadeli enflasyon beklentilerinin halen orta vadeli hedefin üzerinde seyretmesinin, fiyat istikrarına dair riskleri canlı tuttuğu da ifade edildi.

Merkez Bankası'ndan hükümete 'açık mektup'

"İSTİKRAR İÇİN ELDEKİ BÜTÜN ARAÇLAR KULLANILACAK"

Mektupta, şunlar kaydedildi:

"Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş, ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. TCMB, fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Para politikası etkinliğinin desteklenmesi ve enflasyon-büyüme ödünleşiminin asgariye indirilmesi açısından makro finansal politikaların risk primini düşürmeye odaklanması ve makro politika öngörülebilirliğinin artırılmaya devam edilmesi kritik önem arz etmektedir.

"PARA VE MALİYE POLİTİKASI SÜRDÜRÜLMELİ"

Para ve maliye politikası eş güdümünün güçlü bir şekilde sürdürülmesi, fiyat istikrarı ve finansal istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde güven kanalı ile kredi kanalının iktisadi faaliyetteki toparlanmaya destek vereceği, aynı zamanda enflasyonun hedeflenen patikayla uyumlu seyredeceği öngörülmektedir. Enflasyondaki katılık ve oynaklıkları azaltacak yapısal adımlara devam edilmesi fiyat istikrarına ve dolayısıyla toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacaktır. Bu kapsamda TCMB, yapısal unsurları analiz etmeye, politika önerileri geliştirmeye ve enflasyonla mücadelenin önemi konusunda ilgili paydaşlar ve kamuoyu nezdinde farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalarına devam edecektir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)