Mersin'in yüzde 55,4'ü ev sahibi

dsf

Mersin’in yüzde 61,2’si, asgari ücretin altında maaşla geçinmeye çalışıyor. Mersin’in ‘Yoksulluk Haritası’nı çıkaran Prof. Dr. Kemal Görmez, “Bu, Mersin için ürkütücü bir tablo. Mersin’de yıllık geliri 6 bin liranın altında olan yoksul hane oranı yüzde 7,8. Yani Mersin’de, sadece yaşayabilir hale getirmek için bugünden itibaren biz en az 140 bin kişiye yardım yapmak zorundayız” dedi.

YOKSULLUK HARİTASI ÇIKARILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in ‘Yoksulluk Haritası’nı çıkardı. Ünlü iktisatçı Prof. Dr. Kemal Görmez’in, il genelinde 2 bin 500 hanede yaptığı araştırmanın sonuçları, Mersin’in ‘imdat’ çığlığı niteliğinde.

Prof. Dr. Kemal Görmez’in yaptığı ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Yoksulluk Araştırması’nın sonuçları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda meclis üyeleriyle paylaşıldı.

DIŞARIDAN GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL

Prof. Dr. Görmez, meclis toplantısında, 19-26 Şubat 2015 tarihleri arasında yaptığı ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Yoksulluk Araştırması’na ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Mersin’in yoksulluk görünümünü tespit etmek amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın talimatı doğrultusunda yapılan ve Kocamaz’ın, “Mersin’in durumu dışarıdan göründüğü gibi değil” şeklinde yorumladığı araştırma, ‘zengin’ ve ‘iyi durumda’ görünen Mersin’in aslında giderek yoksullaşan bir kent olduğunu ortaya koydu.

YÜZDE 61,2’NİN AYLIK NET GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA

Deneklere, ‘Hane geliri kaç kişi tarafından karşılanıyor?’ sorusunu da yönelttiklerini ifade eden Görmez, şunları söyledi: “Yüzde 84’ünde bir kişi var hanede çalışan. İki kişi olan yüzde 14,3. Yani her evden neredeyse bir kişi çalışıyor, ikinci kişi yok durumunda. Hane halkı gelirlerine baktık, yüzde 61,2’sinin aylık net geliri asgari ücretin altında Mersin’de. Bu ürkütücü bir tablo Mersin için. Araştırma sonucuna göre, yüzde 67’si kazancından memnun değil. Memnun olanların oranı yüzde 13. Geçinme durumuna baktık, çok zor geçinen yüzde 44, ‘çok kolay geçiniyorum’ diyen neredeyse yok, orta düzeyde yüzde 21 çıkıyor. 5 yıl öncesine göre maddi ya da manevi anlamda gelişmişlik durumu gerileyen hanelerin oranı yüzde 50, aynı seviyede kalan hanelerin oranı yüzde 37, gelişen hanelerin oranı yüzde 13. Türkiye’de de benzer bir tablo var ama Mersin’de tablo biraz daha son 5 yılda geriye gitmiş.”