Mesut Barzani referandumu erteliyor
ensonhaber.com

2

IKBY Başkanı Mesut Barzani heyeti, 25 Eylül'de düzenlenmesi öngörülen referandum hakkında, Bağdat'ta referandumun ertelenme şartlarını Irak Hükümeti'ne sundu.

Barzani, dün yayınlanan mesajında bağımsızlığı neden istediklerine ve niçin bu yolu seçtiklerine de değinerek, "Barış ve kalkınmanın güçlenmesiyle felaketlerin tekrardan meydana gelmemesi adına bunu yapıyoruz." demişti.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu ise, dün yaptığı açıklamada referandum için belirlenen tarihin onaylandığını bildirmişti.

ABD "KAYGILIYIZ" DEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) eylül ayında referandum yapmayı planladığını duyırmasının ardından "bağımsızlık referandumu"nun dikkatleri Irak'ın öncelikli hedeflerinden (IŞİD'İ yenmek gibi) başka yöne çevireceği gerekçesiyle kaygılı olduklarını bildirmişti.

"ERTELEYİN" TALEBİ

Fransız haber ajansı AFP, Mesud Barzani'nin ofisinden yazılı bir açıklama yaparak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un kendilerinden referandumu ertelemelerini talep ettiğini yazmıştı.

ŞART KOŞARAK ERTELEDİ

25 Eylül'de yapılacağı belirtilen bağımsızlık referandumu için Bağdat'ta görüşmelerde bulunan Irak Bölgesel Yönetimi müzakere heyetinin, referandumun ertelenmesini isteyen merkezi hükümet yetkililerine bir dizi şart koştuğu belirtildi.

Barzani tarafı, merkezi hükümetten, 'Kürdistan' olarak nitelendirilen bölgesinin kesilen bütçesinin gönderilmesi, 140'ncı maddenin uygulanması ve Kürtler'in Irak hükümetinde azaltılan paylarının verilmesi gibi bir dizi şartın yerine getirilmesi durumunda referandumun ertelenebileceğini söyledikleri belirtildi.

Barzani'nin müzakere heyetinin Şii yetkililere bir dizi şart koştuğu ve bunların, belirlenen kısa bir süre içinde yerine getirilmesi durumunda referandumun birkaç aylığına belli bir tarihe ertelenebileceğini ilettiği kaydedildi.

Rudaw'da yer alan habere göre Barzani heyetinin sunduğu şartlar'dan bazıları şöyle:

ŞARTLAR

- Kürdistan Bölgesi’nin kesilen bütçesinin gönderilmesi

- Irak Anayasasının 140'ıncı Maddesinin uygulanması (Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin statüsünün belirlenmesi)

- Kürtlerin Irak hükümetinde azaltılan paylarının geri verilmesi - Irak ordusunda Kürt oranının belli düzeye (eskiden oranına) yükseltilmesi.