Mesut Yılmaz: Yunanistan'ı değil Türkiye'yi kastettim

Mesut Yılmaz: Yunanistan'ı değil Türkiye'yi kastettim

Yılmaz, Birgün gazetesinden Enver Aysever'e verdiği demecinde, Susurluk raporuna ilişkin olarak, "Devlet sırrı dışındaki tüm bilgiler raporda var. Devlet sırrı olanlar Azerbaycan'da darbe girişimi, Yunanistan'a orman misillemesi gibi konular" ifadesini kullanmıştı.

YILMAZ: YANLIŞ ANLAŞILDIM, TÜRKİYE'DEKİ YANGINLARI KASTETMİŞTİM

Yılmaz,Yunanistan'dan gelen tepkiler üzerine bugün bir açıklama yaptı. Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Konu tamamen bir yanlış anlamadan kaynaklanmaktadır. Sayın Enver Aysever ile yaptığım bir telefon görüşmesinde devlet sırrı kavramının hangi hallerde geçerli olduğu sorusu üzerine bunun münhasıran dış politika konularıyla ilgili olduğu, örneğin 90'lı yıllarda Ege sahillerimizde meydana gelen orman yangınlarının Yunan gizli servisiyle ilişkili olduğuna ilişkin değerlendirmelerin, bu bilgiler kanıtlanmadıkça yayınlanmasının dış politikamız açısından sakıncalı olacağı ifade edilmiştir. Anlaşılacağı gibi olay Yunanistan'daki değil Türkiye'deki orman yangınlarıyla ilgilidir.

Bu kapsamda örtülü ödenek konusu hiç söz konusu olmamıştır. Esasen haberin başlığıyla içeriği karşılaştırıldığında da bu açıkça görülmektedir. Yanlış değerlendirmelere mahal vermemek için bu hususu kamuoyunun bilgisine sunarım."

"MESELE, SANSASYON MERAKINA KURBAN EDİLDİ"

Mesut Yılmaz, eşi Berna Yılmaz ile birlikte İstanbul'dan Los Angeles'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin kendisine tartışmalı sözlerini hatırlatması üzerine ise şunları söyledi:

"Gazetedeki haber tamamen yanlış anlamadan kaynaklanıyor. Bu sabah Anadolu Ajansı'na gerekli açıklamayı yaptım. Zannediyorum Yunanlı dostlarımız da biraz acele etmişler tepki göstermekte. Benim oradaki kastım Türkiye'deki orman yangınlarıyla ilgili. Türkiye'de 1990'lı yıllarda meydana gelen büyük çapta ve yangın orman yangınlarının Yunan gizli teşkilatıyla ilişkili olduğuna ilişkin bazı bilgiler, değerlendirmeler vardı. Ben bunlar kesinlik kazanmadıkça, kanıtlanmadıkça bunların yayınlanmasının Yunanistan'la ilişkilerimiz açısından yanlış olacağını, bu nedenle devlet kapsamı içinde düşünülmesi gerektiğini ifade ettim. Mesele tamamen çarpıtılmış, sansasyon merakına kurban edilmiş, doğrusu söylediğim gibi."

Yılmaz, "haberi veren gazete mi çarpıtmış?" sorusu üzerine "Maalesef, zaten manşetle haber tamamen farklı" cevabını verdi.

Mesut yılmaz, bir gazetecinin "Haberde Azerbaycan'daki darbe girişimi iddiaları da var, bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusu üzerine de "şimdi onu şey yapmayın" diyerek cevap vermedi.