Metruk binaların yıkılmasına yönelik teklif yasalaştı
AA

Metruk binaların gerekirse yıkılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki verilmesi, tapu işlemlerinde bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılması, yurt dışındaki vatandaşların tapu işlemlerini bulundukları yerde yapabilmesi gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Metruk binaların yıkılmasına yönelik teklif yasalaştı

YAPILAR VALİLİK VE BELEDİYE TARAFINDAN TESPİT EDİLECEK

Metruk yapılar ile bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine, bu yapıların izalesi için belediye veya valilikçe üç gün içinde tebligat yapılacak.

TEBLİGAT YAPILMADIYSA İNTERNET SAYFASINDA YAYINLANACAK

Tebligat yapılamaması halinde bu durum tebligat yapan idarenin internet sayfasında, 30 gün süreyle ilan edilecek.

Tebligat varakası, tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılacak. Malik dışında binada ikamet amacıyla oturanlara da ayrıca tahliye için tebligat yapılacak.

Tebligatı veya ilanı müteakip 30 günü geçmemek üzere ilgili idarece belirlenen süre içinde yapı sahibi tarafından tehlikeli durumun ortadan kaldırılmaması halinde, tehlikenin giderilmesi veya yıkım işleri belediye veya valilikçe yapılacak.

MASRAF YAPI SAHİBİNDEN ALINACAK

Yapılan masraf, yüzde 20 fazlasıyla yapı sahibinden tahsil edilecek.

İmar planlarında kamu hizmetleri için ayrılan yerlerde alanı, sınırı, hisse düzeltimi yapılamaması nedeniyle zamanla sicili ile zemini uyumsuz hale gelen veya zamanla farklı nedenlerle fiili kullanıcısı ile maliki farklılaşmış parseller gibi konu çeşitliği ve taraf fazlalığı bulunan ve münferit davalarla çözümü mümkün olmayan taşınmazların sınır ve koordinatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teklifiyle Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)