Milli Eğitim Yunus Emre’nin şiirini sansürledi

Milli Eğitim Yunus Emre’nin şiirini sansürledi

Okullarda okutulan 10. sınıfa yönelik edebiyat kitabında Yunus Emre'nin “Aşkın Aldı Benden Beni Bana Seni Gerek Seni” isimli şiiri, aşağıdaki dörtlük çıkartılarak yer aldı.

"Cennet cennet dedikleri,
Birkaç köşkle birkaç huri,
İsteyene ver onları.
Bana seni gerek seni... "

Bu dizelere ait olan kitabın yayınevi Fırat Yayıncılık tarafından 'sansürlendiği', kitabı inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu'nun da sansürlenmiş halini "Şiirden beklenen kazanımları sağladığı" görüşüyle onayladığı belirtildi.

YUNUS EMRE'NİN EN ÜNLÜ İLAHİLERİNDEN

Türk Edebiyatı dersinin lise 2'nci sınıflarda okutulan kitabında Yunus Emre'nin ilahi türündeki şiirine yer verildi. Ancak Yunus Emre'nin söz konusu şiirinin 8 kıtadan oluşmasına karşın, 7 kıta olarak kitaba yansıdı.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan, Fırat Yayıncılık şirketinin sorumlusu Mukadder Güvener ise 'kitabın, Talim Terbiye Kurulu'ndan onaylı olduğunu' söyleyerek yayınevini savundu.

"YUNUS EMRE'NİN ŞİİRİNE YAPILAN YANLIŞTIR"

Talim ve Terbiye Kurulu'nun kitap inceleme biriminde uzun yıllar görev yapan, Eğitim-Sen yöneticisi Tuğrul Culfa, incelemenin belli kriterlere göre yapıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Mesela Fuzuli'nin bir beyti alınıp incelenebilir; ama Yunus Emre'nin şiirinde yapılan yanlıştır. Talim ve Terbiye'nin inceleme esaslarına göre, bir şiir ders kitabına alınıyorsa bütünselliğinin korunması esastır. 7 dörtlük alınıp 3'ü alınmazsa orada öküzün altında buzağı aranır."

ESKİ TALİM VE TERBİYE KURULU ÇALIŞANLARI DEĞERLENDİRDİ

Talim ve Terbiye Kurulu'nda yönetici düzeyde çalışmış iki eğitmen konuya iki farklı açıdan baktı. Uygulamayı 'hatalı' bulduğunu belirten eski yönetici "Şiir bütünsel olarak alınmışsa kıta çıkarılamaz. Şiirin tamamı alınmadığı için kitap geri dönmeliydi" görüşünde. Kurulda başkanlık düzeyine çıkmış bir başka isim ise uygulamada 'teknik olarak' yanlışlık olmadığı görüşünde: "Hedefe yönelik olarak bir dörtlükten, hatta 10 dörtlük varsa 8'inden faydalanılabilir."

İŞTE O ŞİİR

Aşkın aldı benden beni
Bana seni gerek seni
Ben yanarım dün ü günü
Bana seni gerek seni

Ne varlığa sevinirim
Ne yokluğa yerinirim
Aşkın ile avunurum
Bana seni gerek seni

Aşkın aşıklar oldurur
Aşk denizine daldırır
Tecelli ile doldurur
Bana seni gerek seni

Aşkın şarabından içem
Mecnun olup dağa düşem
Sensin dünü gün endişem
Bana seni gerek seni

Sufilere sohbet gerek
Ahilere ahret gerek
Mecnunlara leyla gerek
Bana seni gerek seni

Eğer beni öldüreler
Külüm göğe savuralar
Toprağım anda çağıra
Bana seni gerek seni

Cennet cennet dedikleri
Birkaç köşkle birkaç huri
İsteyene ver anları
Bana seni gerek seni

Yunus'dürür benim adım
Gün geçtikçe artar odum
İki cihanda maksudum
Bana seni gerek seni..