Milli Saraylar'daki atıklar geri dönüşüme kazandırıldı
Özel Haber

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, çevre duyarlılığı konusunda önemli bir başarıya imza attı.

EMİNE ERDOĞAN'IN HİMAYESİNDE "SIFIR ATIK" PROJESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan çevre dostu ‘Sıfır Atık’ projesine Milli Saraylar da katıldı. Yenilenebilir enerjiye geçme projesi kapsamında personele eğitim verildi, sistem kuruldu ve tüm atıklar kaynağından ayrıştırıldı. Bu kapsamda Milli Saraylar’a bağlı Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Şale Köşkü, Florya Atatürk Köşkü ve Beşiktaş Milli Saraylar Misafirhanesi’ne genel geçici depolama alanları kuruldu. Bu alanlara evsel atık, elektrik ve elektronik eşya atıkları, tehlikeli atıklar, bahçe ve ambalaj atıkları, bitkisel yağlar gibi atıkların toplanmasını sağlayan üniteler yerleştirildi.

Milli Saraylar'daki atıklar geri dönüşüme kazandırıldı

500 KİLOGRAM ATIK TOPLANDI

Ayrı ayrı toplanan ambalaj atıkları ve evsel atıklar, ilgili ilçe belediyeleri tarafından her gün düzenli olarak alındı. Dolmabahçe Sarayı’nda 2018 yılında günlük yaklaşık 500 kilogram ambalaj atık toplandı.

Milli Saraylar'daki atıklar geri dönüşüme kazandırıldı

GÜNLÜK 65 KG ATIK GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILIYOR

‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Dolmabahçe Sarayı bahçesine, ‘geri dönüşebilir’ ve ‘evsel atıklar’ olmak üzere iki bölmeli geri dönüşüm kutuları yerleştirildi. Çalışma kapsamında 2018 yılında Dolmabahçe Sarayı bahçe atık ünitelerinden, günlük yaklaşık 20 kilogram plastik, 25 kilogramcam ve 20 kiloram kâğıt geri dönüşüme kazandırıldı.

Milli Saraylar'daki atıklar geri dönüşüme kazandırıldı

GÜBRE İÇİN TESLİM EDİLİYOR

Milli Saraylar’da, yaprak ve çim benzeri bahçe atıkları için de çalışma yürütüldü. Bu tip atıklar, poşetlenerek bağlı oldukları ilçe belediyelerine kompost (bitki atıklarından yapılan gübre) işlemi için teslim edildi. Bu kapsamda sadece Dolmabahçe Sarayı’nda, haftalık yaklaşık 5 bin kilogram bahçe atığı toplandı.

TEHLİKELİ ATIK ÜRÜNLERİ DE DAHİL

Geri dönüşüm projesine, kurum içi restorasyon, bakım ve onarım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan tehlikeli atık türleri de dahil edildi. Yine 2018 yılında oluşan yaklaşık 4000 kilogram tehlikeli atık, İSTAÇ’ a (İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret AŞ) teslim edildi. 20 kilogram atık pil de ilgili kuruluşlara gönderildi.

Milli Saraylar'daki atıklar geri dönüşüme kazandırıldı

BİN 700 KİLOGRAM BİTKİSEL ATIK YAĞ GERİ KAZANDIRILDI

Kurum içerisinde yemekhane ve kafeteryalarda biriktirilen bitkisel atık yağlar da unutulmadı. Bu tip atıklar, sızdırmaz kaplarda toplanarak, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı firmaya teslim edildi. 2018 yılında yaklaşık bin 700 kilogram bitkisel atık yağ toplanarak, geri dönüşüme kazandırıldı ve biyodizel elde edilmesine katkı sağlandı.

Proje kapsamında metal türü, elektrikli ve elektronik eşya atıkları da değerlendirildi. Milli Saraylar bünyesinde yer alan depolama alanında uygun konteynırlarda biriktirilen atıklar, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKEK) teslim edildi. 2018 yılında 800 kilogram elektrikli ve elektronik eşya, 3 bin 290 kilogram metal atık toplanıp MKEK’e gönderildi.