Mimarlar Odası askeri alanlara müdahale etmek istiyor

mimar

Daha önce milletin demokrasi mücadelesini asıl darbe olarak tanımlayan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şehir içindeki askeri alanların sivil kullanıma açılacak olmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

ASKERİ ALANLARI KULLANMAK SİVİL DARBE OLUR

"Kuleli’yi otel yapıyoruz. Akıncıları piknik alanı yapıyoruz. Zırhlı birlikleri kentsel dönüşümün parçası haline getireceğiz" denilemeyeceğini söyleyen Candan, bu durumda "kentsel darbe" yapılmış olacağını savundu.

Candan ayrıca konuşmasında, askeri darbe girişimiyle cezaların alanlara kesilmesinin tartışmalı olduğunu dile getirdi.

"NE YAPILACAĞINA ÖNCE BİZ BAKACAĞIZ"

Toplantının devamında Tezcan Karakuş Candan, asker alanların boşaltıldığında nasıl kullanılacağına dair kendilerinin karar vermesi gerektiğini söyledi:

"Kimse bilim dışında kafasına göre karar vermesin. Kuleli’yi otel yapıyoruz. Akıncıları piknik alanı yapıyoruz. Zırhlı birlikleri kentsel dönüşümün parçası haline getireceğiz’ yaklaşımı içerisinde olunmasın. Bu bir teknik ve planlama ve mimarlık mühendislik işi. Bu konuya ilişkin bilimsel bilgisi olmayanların söylemleri kabul edilemez. Bu bir ortak akıl işidir.

"BURAYI PİKNİK ALANI YAPALIM YAKLAŞIMINI KABUL ETMİYORUZ"

Askeri alanların yapılaşmaya açılmadan, bütüncül bir planlama üzerinden ele alınması gerekiyor. Askeri alanların ve yapıların farklı kullanımlarına dair konular ortak akılla, halkın STK’ların ve idarelerin merkezi yerel yönetimlerin meslek odalarının katılımıyla karar verilmesi gerekiyor. Burası çok iyi burasını yapılaşmaya açalım, burayı otel yapalım burayı piknik alanı yapalım yaklaşımını kabul etmiyoruz

"MİMARLAR ODASI BUNUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAK"

Mimarlar Odası ve TMMOB’a bağlı odalar olarak sürecin kamusal kullanımla bilimin ve tekniğin halka hizmet edecek şekilde bütüncül bir şekilde ele alınması sürecini koordine etmeye çalışacağız. Yöneticiler kamu yararı dışına taşarlarsa da mücadeleyi devam ettireceğiz”

Mimarlar Odası askeri alanlara müdahale etmek istiyor