Mısır polisi 4 Anadolu Ajansı çalışanını gözaltına aldı
AA

Mısır polisi, dün TSİ 18.00 sularında Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine baskın düzenledi.

Baskın sırasında ofiste bulunan, AA Kahire Ofisi Mali ve İdari İşler Sorumlusu Hilmi Balcı, Mısır vatandaşı Hüseyin el Kabbani, Hüseyin el Abbas ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) çalışanı Abdelselam Muhammed polis tarafından gözaltına alındı.

Güvenlik kameralarının kapattıldığı ve internet bağlantısının kesildiği ofiste, sabah saatlerine kadar arama yapıldı.

Güvenlik güçleri, çalışanların pasaport, cep telefonu ve bilgisayarlarına el koyarak, dışarıyla irtibat kurmalarını engelledi.

YETKİLİLER BİLGİ VERMEDİ

AA muhabirinin aktardığına göre; arama yapan ekipler, olayın ardından ofise gelen AA avukatına baskının nedeniyle ilgili bilgi vermeyi reddetti.

Daha sonra polisler, avukatı ofisin dışına çıkararak içerideki aramaya devam etti.

NEREYE GÖTÜRÜLDÜKLERİ BİLİNMİYOR

Ofisteki AA çalışanı Mısırlı bir kadın gazeteciyi gece yarısı serbest bırakan polis ekipleri, 1'i Türk vatandaşı 4 kişiyi ise ofiste sabah saatlerine kadar alıkoydu.

Söz konusu gazeteciler, günün erken saatlerinde polis tarafından bilinmeyen bir yere götürüldü.

TÜRK YETKİLİLER GİRİŞİMLERDE BULUNUYOR

Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur, Mısır Dışişleri Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak, konuyu başından bu yana yakından takip ediyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Mısır’ın Ankara Büyükelçiliği nezdinde gerekli girişimlerde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu pervasız tutumda basın özgürlüğünde hassas görünen Batılı ülkelerin Mısır'daki ihlallere göz yummasının payı bulunmaktadır. Mısır makamlarından AA'nın gözaltına alınan ve biri vatandaşımız olan çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

MASLAHATGÜZAR BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

AA Kahire ofisi çalışanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrılan Mısır'ın Ankara'daki maslahatgüzarına Türkiye'nin tepkisi iletildi.

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013'ten bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor.

"ÇALIŞANLAR DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan ve gazetecilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Mısır yönetiminin Anadolu Ajansı Kahire Bürosuna yaptığı baskın ve çalışanlarının gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alınması, hukukun ve insan haklarının aleni ihlalidir. Bu hukuksuzluğu şiddetle kınıyoruz. AA çalışanları derhal serbest bırakılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)