Mısır'da darbe karşıtı kadınlara işkence

Mısır'da darbe karşıtı kadınlara işkence

Darbe Karşıtı Kadın Hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mısır'da gerçekleşen askeri darbenin ardından, insan hakları konusunda ülke tarihindeki en kötü dönemin yaşanmakta olduğu belirtildi.

Aralık ve ocak ayında darbe karşıtı 200 kadının gözaltına alındığı ve kötü muameleye tabi tutulduğu ifade edilen açıklamada, geçen yıl ekim ayında gösteri yasasının kabul edilmesinden sonra gözaltına alınan kadınlara şiddet uygulandığı, insan haklarının ihlal edildiği ve İçişleri Bakanlığı mensuplarının evrensel suç işlediği vurgulandı.

Mahkemeler tarafından kadınlara ağır para cezaları verildiğini de ifade edilen açıklamada, gözaltına alınanlardan çoğunun öğrenci ve 18 yaşının altında olduğu belirtildi.

Gözaltında tutulan kadınlara fiziksel işkence yapıldığı dile getirilen açıklamada, kadınların başörtüsü çıkarılarak saçlarının açılması, zincir, cop ve sopalarla dövülmelerini, fiziki olarak taciz edilmelerini şiddetle kınandı.

Hapishane yönetimleri tarafından kadınların zorla bekaret ve gebelik testinden geçirilmesinin ise kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, şiddete uğrayan bazı kadınlar için alınan tıbbi raporların bulunduğu ifade edildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Tümgeneral Ali Demirdaş, Darbe Karşıtı Kadın Hareketi'nin dile getirdiği hususların doğru olmadığını iddia ederek, Mısır hapishanelerinde evrensel insan haklarına uygun davranıldığını, şiddet ve kötü muamelenin olmadığını savundu.