Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Sisi oldu

Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Sisi oldu

Mısır devlet televizyonu, Abdulfettah Sisi'nin 21 milyon oy alarak seçimi kazandığını duyurdu. Seçimi kazanan Sisi, 1950'lerde Cemal Abdül Nasır ile başlayan asker kökenli cumhurbaşkanları dizisinin son halkası oldu.

SİSİ'NİN TEK RAKİBİ

Sisi'nin seçimdeki tek rakibi Hamdin Sabbahi ise Sisi'nin seçim ofisinden verilen bilgiye göre oyların yüzde 2.9'unu aldı. Yargı kaynakları Sabbahi'nin oyunu yüzde 3.4 olarak açıkladı.

SİSİ TARAFTARLARI TAHRİR'DE TOPLANDI

Öte yandan cumhurbaşkanı adaylarından eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin destekçileri, sandıkların kapanmasının ardından kutlama yapmak üzere başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplandı. Bazı vatandaşların Sisi'yi desteklemek amacıyla, "Ellerinize Sağlık" ve "Hayrın Müjdecisi" şarkılarını söyleyerek dans ettiği gözlendi.

İskenderiye'de de Sidi Cabir Meydanı'nda bir araya gelen Sisi yanlıları ise sayım tamamlanmadan ve resmi sonuçlar açıklanmadan ulusal marşlar eşliğinde kutlama yaptı.

Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Sisi oldu

KATILIM ORANI DÜŞÜK OLUNCA SEÇİM UZADI

Yargı kaynakları seçimlere katılım oranının yüzde 44.4 olduğunu duyurdu. Böylelikle katılım oranı 2012'de Muhammed Mursi'nin kazandığı seçimdeki oranın gerisinde kalmış oldu.

2012 seçiminde ilk turdaki katılım oranı yüzde 46, ikinci turda ise yüzde 52 olmuş, Mursi 13 milyondan fazla oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. İlk sonuçlar oy verme işleminin bitmesinden bir buçuk saat sonra açıklanmaya başlandı.

26 - 27 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım düşük olunca Yüksek Seçim Kurulu oy verme işlemini bir gün daha uzatmıştı.

TEŞVİK İÇİN RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ

53 milyon seçmenin bulunduğu Mısır'da seçime katılmaya teşvik amacıyla 27 Mayıs Salı günü devlet daireleri ve bankalarda resmi tatil ilan edilmiş, özel sektöre de çalışanların oy kullanmaları için kolaylık sağlama çağrısı yapılmıştı.

OY VERMEYENE PARA CEZASI

Mısır yönetimi, seçimlere katılım oranının beklenenden çok daha düşük olması sonrasında oy verme süresini bir gün daha uzatırken, Adalet Bakanlığı sandığa gitmeyenlere 70 dolar değerinde para cezası verileceğini açıkladı.

BOYKOT ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

Haklar ve Kalkınma İçin Küresel Ağ (GNRD), seçimlerin ilk gününde öğle saatlerine kadar katılımın yüksek olduğunu daha sonra düşüşe geçtiğini, salı günü ise katılımın çok düşük bir oranda gerçekleştiğini açıkladı.

Darbe karşıtları daha önce de ülkenin çeşitli kentlerinde düzenledikleri gösterilerde seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu. Darbe yönetiminin 'terör örgütü' ilan ettiği Müslüman Kardeşler Teşkilatı da seçimleri boykot etti.

Mısır'da geçtiğimiz yıl 3 Temmuz'da yapılan darbeyle Muhammed Mursi devrildi ve Sisi liderliğindeki darbe rejimi işbaşına geldi. Darbeyi protesto eden gösterilere güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Darbe sonrasında ülkedeki siyasi ve ekonomik kaos daha da büyürken, binlerce darbe karşıtı tutuklandı ve yüzlercesi idam cezasına mahkum edildi. Eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, hakkında açılan davalarda 'casusluk', 'şiddete teşvik' ve 'hapisten kaçma' gibi suçlamalarla yargılanıyor.