Mobbing nedir
ensonhaber.com

2

Mobbing kavramı, İngilizce "mob" kökünden geliyor. "Mob" sözcüğü, aşırı şiddetle ilişkili ve yasaya uygun olmayan kabalık anlamında kullanılıyor.

İş hayatında ya da okul gibi belirli topluluk yerlerinde kişiye duygusal ya da fiziken zarar vererek işi bırakmasına ya da topluluktan uzaklaşmasına çalışan kişilere "mobbing uyguluyor" diyebiliriz.

HUZURSUZ OLMASI İÇİN ÇABALAR

Psikolojik olarak şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamlarına gelen bu "psikolojik operasyonu" yapan kişi,  topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme amacına hizmet etmektedir.

MOBBİNG DİYEBİLMEK İÇİN SİSTEMATİK OLDUĞUNU KANITLAMAK GEREKİR

Mobbing, çalışanlar üzerinde yetki, grup psikolojisi, küme ilişkileri yolu ve sistematik baskı ile ortaya çıkıyor.

"Sistematik" olduğunun tespitinin yapılabilmesi için yaklaşık 6 aylık bir süre izlenmesi gerekir.  Mobbing'de anlık, stresten kaynaklanan sorunlar kastedilmemektedir.

Yaşanan her çatışma ya da her anlaşmazlık psikolojik taciz olarak değerlendirilmemelidir.

AYDA BİRKAÇ KEZ TEKRARLANMIŞ OLMASI GEREKİR

Bir olguya psikolojik taciz diye bakabilmek için davranışların ayda birkaç kez tekrarlanması, birbiri ardına birtakım evreler içinde geçmiş olması ve bunun tekrarlama sıklığı ve uzun süre devam etmesi ve davranış tarzlarının kişiye kötü muamele şeklinde olması gerekir.