Mustafa Akıncı kimdir

Mustafa Akıncı kimdir

28 Aralık 1947’de Limasol’da doğan Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 4. Cumhurbaşkanıdır. 14 yıl boyunca Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığı yapan Mustafa Akıncı, 176 bin 980 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız aday olarak katıldı ve ikinci turda aldığı yüzde 60.5'lik oyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildi.

İyi derecede İngilizce bilen Mustafa Akıncı, evli, üç çocuk ve iki torun sahibidir.

BAŞBAKAN YARDIMCISI VE TURİZM BAKANI

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olan Akıncı, 1975 yılında oluşturulan Kurucu Meclis’e seçilerek görev yapmaya başladı. Lefkoşa Türk Belediyesi'nin ilk seçilmiş başkanı lan Akıncı, 14 yıl boyunca kesintisiz bu görevi yürüttü.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yapan Akıncı, 1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 1993 - 2009 yılları arasında da Milletvekilliği görevini sürdüren Akıncı, 1999 - 2001 döneminde ise KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı yaptı.

ANNAN PLANI DESTEKÇİSİ

Türk ve Rum kesimleri halinde bölünmüş Kıbrıs Adası'nın bağımsız bir devlet olarak birleştirilmesini öneren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucusu olan Akıncı, Toplumcu Demokrasi Partisi'nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretti.

Nisan 2004'de KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yapılan referandumlar ile oylamaya sunulan plan, Türk tarafından % 64,91 oranında kabul gördüğü halde Rum oylarının % 75,38'i reddedildiğinden bu plan hayata geçirilemedi.

KIBRIS KONUSUNDA KONFERANSLAR VERDİ

Mustafa Akıncı Oxford, Harward ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katıldı.

DÜNYA HABİTAT ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Lefkoşa Türk Belediye Başkanlığı sırasında, Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve İmar Planı konularında uzlaşma sağlayarak bu projelerin işbirliği içinde hayata geçmesini sağlayan Akıncı, bu çerçevede Lefkoşa İmar Planı ile 1989 yılında 'Dünya Habitat Ödülü'ne, 2007 yılında ise 'Ağa Han (Aga Khan) Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.

EUROPA NOSTRA ONUR ÖDÜLÜ ALDI

2003 yılında da Lefkoşa Rum Belediyesi eski Başkanı ile yaptıkları çalışmalardan ötürü 'Europa Nostra Onur Ödülü'ne (Medal of Honour) layık görülmüştür. Mustafa Akıncı'nın 'Belediye Başkanlığı'nda 14 Yıl' isimli bir kitabı bulunuyor.

YAVRU DEĞİL KARDEŞ VATAN

2015 yılında Mustafa Akıncı, KKTC Cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra yaptığı açıklamada, KKTC'nin Türkiye'nin yavrusu olmadan, kendi ekonomisi ve kendi demokrasisini büyüterek kendi kurumlarını oluşturması gerektiğini belirtti ve Türkiye'nin KKTC'yi "Yavru Vatan olarak" görmesine mesafeli bir tavır takınmasıyla gündeme geldi.