Mustafa Şentop kimdir

Bir hukukçu olarak yolculuğunu başlatan Prof. Dr. Mustafa Şentop, akademik kariyerinin ardından siyasette de bir kariyer oluşturdu. 27. Dönemde AK Parti Tekirdağ Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren Şentop, aynı dönemde bir süre TBMM Başkanvekili olarak görev yaptı. 24 Şubat 2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29. Başkanı oldu. 7 Temmuz 2020 tarihinde yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçilen Şentop, hâlen görevini sürdürmektedir.

Mustafa Şentop kimdir?

Çocukluğu ve eğitim hayatı

Mustafa Şentop, 6 Ağustos 1968’de, Tekirdağ’da, Nazire ve Ahmet Şentop çiftinin çocukları olarak dünyaya geldi. İlk ve orta eğitimini Tekirdağ’da tamamlayan Şentop, 1986 yılında Tekirdağ İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü kazandı. Ancak hukuk eğitimi almak isteyen Şentop, buradaki eğitimine devam etmeyerek 1987’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi ve 1991’de mezun oldu.

Şentop, öğrencilik yıllarında dergilerde yazar olarak başladığı yayın hayatına, daha sonra özellikle akademik dergilerde editörlük ve yöneticilik yaparak devam etti. 1988-1991 yılları arasında genel yayın yönetmenliğini de üstlendiği TEKLİF/ Aylık Hukuk Dergisi’nin kurucuları arasındaydı. Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesi’nde Kamu Hukuku alanında tamamlayan Şentop, iyi düzeyde Arapça ve İngilizce bilmektedir.

Mustafa Şentop kimdir?

Akademik kariyeri

Şentop, 1992’de avukatlık stajını tamamladı ve 1993 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2002 yılında doktor, 2005 yılında doçent ve 2011 yılında da profesör unvanlarını aldı.

Akademik kariyeri boyunca yargı sistemleri, ceza hukuku, devlet yapısı ve anayasa hukuku alanlarında çalıştı. Doktora tezi, “Osmanlı Yargı Sistemi ve Kazaskerlik”; doçentlik çalışması, “Tanzimat’tan Sonra Osmanlı Ceza Hukuku” ve profesörlük çalışması da “Türkiye’de Anayasaların Hazırlanması – I, 1876 Kanun-i Esasisi” başlıklarını taşımaktadır.

Şentop, Marmara Üniversitesi’nde çeşitli idari görevlerde de bulundu. Bunun yanı sıra, akademik kariyeri boyunca başka birçok üniversitede de lisans ve yüksek lisans dersleri verdi.

Mustafa Şentop kimdir?

Siyasi kariyeri

Prof. Dr. Şentop’un siyasi kariyeri 2011’de, Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildiğinde başladı. 2012-2015 yılları arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Şentop, 24., 25. ve 26. dönemde AK Parti İstanbul Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer aldı.

Şentop, 24. dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AK Parti’yi temsil etti. 27. dönemde de yine AK Parti Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bu kez Tekirdağ’dan girdi. Bu dönemde TBMM Başkanvekilliğine gelen Şentop, 24 Şubat 2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevine seçildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29. Başkanı oldu. Aynı dönem içerisinde 7 Temmuz 2020 tarihinde yeniden seçilen Şentop, hâlen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’dır.