Nasuh Mahruki kimdir

Nasuh Mahruki

Ali Nasuh Mahruki, 21 Mayıs 1968 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Şişli’de tamamladı. 1992 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden, 2004 yılında Milli Güvenlik Akademisi’nden mezun oldu. Profesyonel sporcu, yazar ve fotoğrafçı olan Mahruki dağcılık, mağaracılık, yamaç paraşütü, aletli dalış, motor sporları, yelken ve bisiklet gibi çeşitli sporları yapmaktadır. Babası Cem Mahruki Türkiye’nin önemli koleksiyoncularından biri olup Türk “Numismatik Derneği Başkanlığı” ve “Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonları Büyük Locası”na bağlı “Ülkü Locası Üstad-ı Muhteremlik” görevlerini yaptı.

1992-1994 yılları arasında Sovyetler Birliği'nin sınırları içinde kalan 8000 metreden yüksek beş dağa tırmanarak “Kar Leoparı” unvanına sahip oldu.

EVEREST’E TIRMANAN İLK TÜRK

1995 yılında Everest Dağı’na tırmanarak bu dağa çıkan ilk Türk oldu. 1996 yılında yedi kıtanın en yüksek dağına tırmanarak “Yedi Zirveler” projesini tamamlayan 45. sporcu ve içlerindeki en genç dağcıdan biri oldu. Oksijen desteksiz olarak gerçekleştirdiği Cho Oyu, Lhotse ve K2 dağlarına çıkarak zorlu tırmanışlar gerçekleştirdi. 15 yıl sonra bir kez daha Everest Dağı’na tırmandı.

Bahçeşehir Üniversitesi’nde "Takım Çalışması ve Liderlik" dersi verdi. Çeşitli alanlarda seminerler düzenledi. Gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapıp bazı televizyon kanallarına belgesel programları hazırladı.

Mahruki, AKUT’un (Arama Kurtarma Derneği) kurucu üyesi olup yönetim kurulu başkanlığını sürdürmektedir.

Eşi Mine Mahruki ile Himalayalar’da Bhutan Krallığı’na yaptıkları bir motosiklet yolculuğu sırasında geleneksel bir düğün töreniyle evlendi. 2013 yılında Barlas ismini verdikleri bir çocukları doğdu.

KİTAPLARI

Bir Dağcının Güncesi

-Everest'te ilk Türk

-Bir Hayalin Peşinde

-Asya yolları

-Himalayalar ve Ötesi

-Yeryüzü Güncesi

-Vatan Lafla Değil Eylemle Sevilir

-Kendi Everest’inize Tırmanın