Nazi gelini mahkemede şov yaptı

Almanya'da 1.5 yıldır gündemi meşgul eden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) hücresinin sağ kalan tek üyesi olan Beate Zschaepe (38) dün Münih'teki Yüksek Eyalet Mahkemesi Binası'nın A101 numaralı salonunda yargılanmaya başlandı.

KÜSTAH VE KAYITSIZ

2000 ile 2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 Alman'ı öldürmekle suçlanan aşırı sağcı çetenin sağ kalan tek üyesi Zschaepe (38), dün Münih'te yargıç önüne çıkarıldı. Özel korumalı bir ciple mahkemeye getirilen Beate Zschaepe, salona elleri göğsünde kenetlenmiş ve yüzünde alaycı bir tebessümle girdi. Nazi gelinin bu pozu Hitler'in sıkça verdiği görüntüyü akıllara getirdi. Küstah ve kayıtsız hali dikkatlerden kaçmadı.

Nazi gelini mahkemede şov yaptı

DURUŞMA 14 MAYIS'A ERTELENDİ

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili Neo-Nazi davası, sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin incelenip karar verilmesi için 14 Mayıs'a ertelendi. Davanın başlamasından kısa bir süre sonra, baş sanık Beate Zschaepe'nin avukatları hakim Mangfred Götzl'ın tarafsız olmadığını ileri sürerek değiştirilmesini talep etti.

ELEBAŞI CİPLE GELDİ

Başsanık ve NSU'nun elebaşısı Beaete Zschaepe saat 07.40'da Stadelheim cezaevinden özel karartmalı bir ciple ve yüzü maskeli güvenlik görevlileri tarafından mahkeme binasına getirildi.

YÜZLERİNİ SAKLAMAYA ÇALIŞTILAR

Yerel saatle 10.00 civarında sanıklar bir bir içeri alınmaya başlandı. Önce çetenin en yakın dostu olarak bilinen Andrea E. salona girdi. İkinci sıradaki Holger G., görüntüsünün alınmasını engellemek amacıyla yüzünü dosyayla örterek içeri geldi. Onu kapuşonla gizlenen Carsten S. takip etti.

ALMANYA'DAKİ DAVADAN FOTOĞRAFLAR

Nazi gelini mahkemede şov yaptı

SIRITTI, KAMERALARA SIRTINI DÖNDÜ, SAKIZ ÇİĞNEDİ

Beate Zschaepe, kollarını göğsünde kavuşturmuş, yüzünde tebessümle boy gösterdi. Yavaş yavaş yerine ilerledikten sonra sanık sandalyesine gelince fotoğrafçı ve kameramanlara sırtını dönerek görüntü alınmasını engellemeye çalıştı. Bu sırada avukatlarından biri Beate Zschaepe'ye ciklet verdi. "Nazi gelini" Zschaepe hiçbir şey olmamış gibi duruşma salonunda sakız çiğnedi.Nazi gelini mahkemede şov yaptı

NAZİ GELİNİNİN ŞOVU

Üzerinde beyaz bluz, siyah ceket ve pantolon vardı. Yeni boyanmış ve katlı kesilmiş saç modeliyle dikkat çeken Nazi gelini, sanki şov yapmaya gelmişti. Zchaepe sanık sandalyesinde yerini aldıktan sonra zaman zaman karşısında oturan kurban aileleri tarafına soğuk bakışlar attı.

4 SANIK DAHA VAR

Zschaepe, cinayetlerde suç ortağı olmak, terör örgütü üyeliği ve kundaklamayla suçlanıyor. Diğer dört sanık Holger G, Casrten S, Andre E ve Ralf Wohlleben, NSU terör hücresine yardım etmekten yargı önüne çıkıyor.Cinayetleri işleyen Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ise 4 Kasım 2011 tarihinde bir karavanda intihar etmişti. Davanın yaklaşık 85 duruşmayla 2 yıl sürmesi bekleniyor. 606 şahidin dinleneceği davada, 80 kadar müdahili yaklaşık 60 avukat temsil ediyor. Beş kişinin sanık sandalyesinde oturacağı davada, Federal Başsavcılığın hazırladığı iddianame 488 sayfadan oluşuyor.

SORULARLA NAZİ DAVASI

Nazi gelini ne ile suçlanıyor?
Nazi gelini lakaplı Beate Zschaepe, terör örgütü kurmak ve üyesi olmak, cinayetler işlemek ve teşebbüste bulunmakla suçlanıyor. Zschaepe, 2000 ile 2007 arasında 8 Türk, 1 Yunan ve Alman'ı öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün üyesi. Hücrenin erkek üyeleri 2011 yılının kasım ayında bir banka soygunu sonrasında bir karavanda intihar edince örgütün varlığı ortaya çıkmıştı.

Sanık mahkemede de susacak mı?
Tutuklandığından bu yana 38 yaşındaki kadın sanık, konuşmayı reddediyor. Nitekim avukatları, mahkemede de konuşmasının beklenmediğini söyledi. Zschaepe örgütün elebaşıydı. Görgü tanıklarına göre hücrenin iki üyesi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın karısı gibiydi.

Diğer sanıklar kim?
Aşırı sağa yakın isimler Holger G. (38), Carsten S. (41), Andre E. (33) ve Ralf Wohlleben, NSU'ya yataklık yapmakla itham ediliyorlar.

5 sanığın niye 11 avukatı bulunuyor?
Suçlamalarla ilgili olarak 488 sayfalık bir iddianame hazırlandı. Bu gibi durumlarda devlet, sanıklara üç avukat imkanı tanıyabiliyor. Avukat ücretleri, mahkeme tarafından, dolayısıyla vergi mükellefleri tarafından karşılanıyor.

NEONAZİ KURBANLARI

Nazi gelini mahkemede şov yaptıNasyonal Sosyalist Yeraltı örgütünün kurbanları: Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü ve Habil Kılıç (üstte), Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodorus Boulgarides ve Mehmet Kubaşık (altta)

Nazi gelini mahkemede şov yaptı

NSU'NUN KURUCULARI

Beate Zschape: 1975 yılında o zamanlar Doğu Almanya olan Jena'da doğdu. Annesi, Romanya'da diş hekimliği okuyan 22 yaşındaki bir genç kadındı. Romanyalı babası 2000 yılında ölene kadar Beate'yi hiç kabul etmedi. Annesinin yanına gidip gelse de daha çok anneannesiyle büyüdü Beate.

Uwe Mundlos: O da Beate gibi Jena'da dünyaya geldi. 1977 doğumluydu. Bir enformatik profesörünün oğluydu. Kafası zehir gibi matematiğe çalışırdı. İlk gençlik yılları, kendisinden iki yaş büyük olan felçli doğmuş ağabeyinin bakımını paylaşmakla geçti.

Uwe Böhnhardt: NSU hücresinin en genç üyesiydi. O da Jenalıydı. Sorunlu bir çocuktu. Hırsızlık, otomobil gaspı gibi suçlardan ıslahevine düşmüştü. İki Almanya'nın birleşmesiyle aşırı sağcı NPD'ye sempati duydu. Irkçılığa varan bir yabancı karşıtlığı vardı.