Nihat Zeybekci Alman Başbakan Yardımcısı ile görüştü

f

Nihat Zeybekci Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde Türk işadamlarıyla bir araya geldi. Yapılan ziyaret çerçevesinde Alman mevkidaşı Ekonomi, Enerji Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile görüştü. Bakan Zeybekci görüşmenin ardından Türkiye'nin Berlin Büyükelçilik binasında Almanya'da yaşayan Türk iş çevresiyle biraraya geldi. Büyükelçilikteki toplantıda Türkiye ekonomisini ve güncel konuları değerlendiren Nihat Zeybekci, toplantının son bölümünde konukların sorularını cevaplandırdı.

SOMALİ'YE YAPTIĞIMIZ YARDIMIN TÜM DÜNYA FARKINDA

Ekonomi Bakanı Zeybekci, BM'de Somali ile ilgili bir toplantıya katıldığını ve orada İngiltere Başbakanı'nın Somali'ye 3 milyon paundluk yardımı 5 milyona çıkardıklarını dile getirdiğine dikkati çekerek, ''Bana sıra geldiğinde Somali'ye vatandaşlarımızdan topladığımız para 400 milyon dolar. Hastane yaptırmışız Somali'ye, dünyaya fark ettirmişiz. Türkiye bu anlamda son derece güçlüdür'' ifadelerini kullandı.

DEİK, FORMAL VE GÜÇLÜ HALE GELDİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Ekonomi Bakanlığına bağlanması iddialarına da değinen Zeybekci, DEİK'in hükümete bağlandığı yönündeki sözlerin, yanlış olduğunu bildirdi. Zeybekci DEİK'in önceden 25 yönetim kurulu üyesine sahip olduğunu ve bunların 13'ünü TOBB'un doğrudan atadığını ve temsilde bir daralma olduğunu savundu.

15 kişilik icra kurulunu da 35 kişilik yönetim kurulu kendi içinden seçtiğini belirten Bakan Zeybekci, hükümetin hiçbir yerde dahlinin olmadığını; DEİK'in artık doğrudan büyükelçiliklerin, ticaret ataşeliklerinin ve hükümetin tüm imkanlarını kullanabileceğini belirtti.

"GİTMEDİĞİN YER SENİN DEĞİLDİR"

Bakan Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: "Hedefimiz tüm dünyadaki ülkelerdir. Tüm dünyayı elek elek santim santim karış karış taramak istiyoruz. Bir örnek vereyim Afrikaya o kadar çok büyükelçilik açıyoruz ya. Bir elin rakamlarından 38 büyükelçiliğe geldik. 42 ülkeye doğrudan uçuluyor. Bir ülke var biliyorum ben Büyükelçilik açıldıktan ve THY uçmaya başladıktan sonra 20 milyon olan ticaret hacmi bir yılda 300 milyon dolara çıktı. Ulaşmadığın gitmediğin yer senin değildir anlayışımız var."

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GELEBİLECEK

Gelinen noktanın son derece farklı olduğunu belirten Zeybekci, şunları kaydetti: "AB ile ABD'nin TTİP (Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması) görüşmeleriyle artık tam anlamıyla ticari ve ekonomik entegrasyona geçiyor olmaları bu anlaşma bittiğinde Gümrük Birliği anlaşmamız sebebiyle AB ile ABD arasındaki anlaşmanın Türkiye tarafından ekonomik kapıların otomatik olarak açması şeklinde sonlanmasının kabul edilemez olduğunun altını çiziyoruz. GB ile şu anda içinde olduğumuz anlaşmanın sürdürelebilir hale gelebileceğini, böyle tehlikenin ortaya çıkabileceğini paylaşıyoruz. Son derece haklı bir tespit olarak görülüyor.