Obama Netanyahu karşıtı kampanyaya destek oldu iddiası
Ajanslar

Obama Netanyahu karşıtı kampanyaya destek oldu iddiası

İsrail, müttefiki ABD ile yaşanan krizin gölgesinde yarın sandık başına gidiyor. Amerika'da ise son zamanlarda Tel Aviv yönetiminin politikalarını eleştiren Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için yönettiği "anti-Netanyahu" kampanyası konuşuluyor.

NETANYAHU GİTSİN DİYE 350 BİN DOLAR

Fox News kanalının sağlam bir Senato kaynağına dayandırdığı iddialara göre Obama yönetimi, anti-Netanyahu kampanyasına parasal destek sundu. Netanyahu'dan kurtulma kampanyası için “OneVoice Movement” adlı STK'ya Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan 350 bin dolar para desteği sağlandı.

Bu kurum “İsrail’de yönetimin değişmesi için” faaliyet yürütürken, kurumun başkanlığını da geçen kasım ayına kadar Hillary Clinton’ın emekli diplomatlarından biri yapıyordu.

HERZOG-LİVNİ İTTİFAKI ÖNDE

İsrail’de yarın yapılacak olan seçimlerde ise anketler Herzog-Livni ikilisinin “Siyonist Birlik” ittifakını Netanyahu’nun partisi Likud’un önünde gösteriyor. Ancak, sağcı partilerden alacağı destekle Likud’un, hükümeti kurması da ihtimal dahilinde görülüyor.

RAKİPLERİNİ GÖREVDEN ALDI

Yarın sandık başına gidecek olan İsrail’de son hükümet krizi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Yeş Atid Partisi lideri Maliye Bakanı Yair Lapid ve Hatnuah Partisi lideri Adalet Bakanı Tzipi Livni’nin de aralarında bulunduğu 6 bakanı görevden almasıyla patlak verdi.