Ofis alanı bulmakta zorlanılıyor

ofis

Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan, küçük, orta ve büyük ofisleri karşılaştırdıklarında en yavaş kiralamanın küçük boy kuruluşlara hitap eden ofislerde yaşandığını kaydetti.

Büyük olarak kabul edilebilen 5 bin metrekare ve üzeri ofis kullanıcılarının genellikle uluslararası boyutta şirketler tarafından tercih edildiğini kaydeden Arslan, “Bu firmaların çoğu hangi bölgede nasıl bir proje istediğini iyi biliyor ve genelde kiralama kararlarını, taşınma işleminden minimum 1, hatta 2 yıl ve daha fazla öncesinden alıyorlar” diye konuştu.

ORTA BOY OFİSLERE TALEP FAZLA

Vedat Arslan, orta boy ofis kullanıcılarının, genel olarak büyük ofis kullanıcıları ile benzerlikler gösterse de, bu tarz ofislere olan talebin büyüklere oranla daha fazla olduğunu belirtti. Kiracı adaylarının yerli veya yabancı firmalar olabildiğini kaydeden Arslan, “Kiralama süresi, çoğunlukla teslimler başladıktan sonraya da kalır” dedi.

Küçük boy ofis kiralamasının ise, bu alandaki en zor ve en uzun sürece sahip kısmı oluşturduğunu anlatan Arslan süreci uzatan unsurları şöyle sıraladı: “Öncelikle, genel kiracı profili – istisnalar hariç – kurumsal olmayan firmalardır. Bununla birlikte, kiralanması gereken ofis sayısı da çok fazladır. ”

KAMPÜS OFİS KAVRAMI İSTANBUL'A DA GELDİ

İmar yoğunluğu gereği ağırlığın hala kulelerde olduğunu ifade eden Arslan, ancak Amerika’da, İngiltere’de son 5 yıldır kullanıcılar tarafından çok tercih edilen kampüs ofis kavramı İstanbul’da da birkaç proje ile birlikte hayatımıza girdiğini söyledi. Arslan, bu tür ofislerin gün içinde yürüyüş ve alışverişin yapabildiği, akşam spora, sinemaya ya da konsere gidebildiği, arkadaşları ve aile ile sosyalleşebildiği tüm kompleksleri bünyesinde barındırdığını kaydetti. Arslan, yeni yönelimin üniversite kampüsü gibi düşünebilen mimari olarak da daha az katlı ve yatay şeklinde yapılan bu ofislere olduğunu belirtti.

KONUT İÇİN 3. KÖPRÜ VE BAĞLANTI YOLLARI ÖNEM KAZANIYOR

Vedat Arslan, konut alanında Avrupa Yakası’nda 3. Köprü ve bağlantı yollarının üzerinde olduğu için Zekeriyaköy, Kayabaşı, Arnavutköy, Bahçeşehir ve E-5’e bağlanan aks üzerindeki bölgelerin bir süre daha değerlenmeye devam edeceğini söyledi. Ayrıca, Seyrantepe, Kağıthane gibi merkezin hemen yanıbaşındaki bölgelerin de incelenmesini öneren Arslan, “Anadolu Yakası’nda ise, Sancaktepe, Kartal ve Ataşehir bölgelerinin yıldızı bir süre daha parlamaya devam edecek” dedi.