Optimar araştırma şirketinden dini inanç anketi
AA

Türkiye'de inançları sorgulamak ve değerlendirmek için araştırmacılar, en uygun ayı Ramazan ayı olarak görüyor. Araştırma şirketi Optimar, Nuts 2 (İstatistiki Bölge Birimi) kapsamında din-inanç anketi gerçekleştirdi.

İLK SORU HANGİ PARTİLİSİN

7 Mayıs ile 14 Mayıs tarihleri arasında 3 bin 500 kişi arasında yapılan değerlendirmede, anket firması ilk olarak ankete katılanlara siyasi görüşleri ve 24 Haziran'da hangi adaya oy verdiklerini sordu.

Bu sorulardan sonra anket firması; namaz, oruçla ilgili sorularla Türkiye'nin dini profilini çıkarmaya çalıştı.

Optimar araştırma şirketinden dini inanç anketi

Ankete katılanların yüzde 89,5'i "Allah'ın varlığına ve birliğine inandığını" söyledi. "Bir yaratıcı olduğunu düşünüyorum ama dinlere inanmıyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 4.5'te kaldı.

Dini tutum ve davranışların sorgulandığı ankete göre; düzenli namaz kılanların oranı yüzde 39,1, Ramazan ayı boyunca oruç tutanların oranı ise yüzde 66 civarında.

Optimar araştırma şirketinden dini inanç anketi

SORULAR ŞU ŞEKİLDE:

"Kendinizi dini anlayış bakımından nasıl tanımlarsınız?", "Namaz kılıyor musunuz?", "Oruç tutuyor musunuz?", "Zekat veriyor musunuz?", "Fitre veriyor musunuz?", "Sadaka veriyor musunuz?" sorularının yer aldığı ankette katılımcılara, 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde hangi partiye oy verdikleri de soruldu.

Optimar araştırma şirketinden dini inanç anketi

Katılımcıların sorulara verdiği yanıtlar, 24 Haziran'da oy verdikleri partilere göre dağıtıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)