Oray Eğin transseksüel aday Öykü Özen'i yazdı

Oray Eğin transseksüel aday Öykü Özen'i yazdı

BURSA'da kısa adı 'Gökkuşağı' olan Türkiye'nin ilk Travestileri Transseksüelleri Gayleri Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği'nin Başkanı transseksüel Öykü Özen, CHP'den milletvekili aday adayı oldu. Öykü Özen, "Milletvekili aday adaylığımla, Türkiye'de bir tarih yazacağım" dedi. Oray Eğin bugün Akşam gazetesindeki köşesinde "İleri demokrasi formülü" başlıklı yazısında Öykü Özen'i yazdı.

MECLİS'TE BİR TRANSSEKSÜEL NEDEN OLMASIN

Neden olmasın? Neden şu bıyıklıların domine ettiği erkek meclisinde bir tane de transseksüel, ya da açık bir eşcinsel yer almasın? Bu ülkede transseksüellerin, travestilerin, gaylerin, lezbiyenlerin sesini duyuracak hiç kimse yok mu?

BİR TEK SEVİNGEN UĞRAŞIYOR

Bir tek Mehmet Sevigen canla başla uğraşıyor eşcinsel hakları için. Büyük ihtimalle önümüzdeki dönemde onun da üzerini çizmeye çalışacak 'yeni' CHP. Bursa'dan Öykü Özen CHP'den milletvekili seçilmek için aday adayı olmuş. Elbette aday gösterilmeyecek, elbette seçilemeyecek ve Meclis'e giremeyecek. Çünkü CHP'nin iktidar mücadelesinde şu anda 'marjinal uçları' kaldırabilecek gücü yok.

KEMAL BEY HESAP YAPMAK ZORUNDA

Eminim Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine kalsa bu partiyi her renge, her sese açmak isterdi. Kemal Bey'i tanıyorum: İnsanların etnisitesine, kimliklerine, tercihlerine, yaşam tarzlarına, tenlerinin renklerine bakmayan, bunları görmeyen biri. Ama çok ciddi bir hesap yapmak zorunda. Muhafazakar Anadolu'da aleyhine kullanılabilecek her şeyle mücadele ederken bu faktörleri de göz ardı etmek zorunda.

TRANSSEKSÜEL İLK KEZ BİR MERKEZ PARTİSİNDE ADAY

Daha Anadolu'da var olan gizli Alevi düşmanlığını aşamadı, bunun partiye olumsuz etkisinin önüne geçemedi ki başka krizlerle uğraşsın... Ama bana Öykü Özen'in adaylığı yine de umut verici geldi. Daha evvel Demet Demir, ÖDP'den aday olmuştu ama ilk kez bir merkez partisinde böyle bir girişim yaşanıyor.

İLERİ DEMOKRASİ FORMÜLÜ

Bunlar küçük adımlar ama bir başlangıç; bir gün meyvesini alacağız kuşkusuz. İzmir'deki laik teyzeler türbanlı adaya... Anadolu'daki kahvehanelerdeki muhafazakar amcalar transseksüel adaya... Sünniler Alevi lidere... Beyaz Türkler, Kürtlere... Dinciler inanmayanlara... Bütün bu uçlar birbirine tahammül gösterdiği zaman, biri diğerinin kimliğini karşısındakine saldırı unsuru olarak kullanmadığında... İleri demokrasi bu olacak işte.