Ordinaryüs Prof.Dr.Onur Güntürkün'ün EXPO 2020 konuşması

Ordinaryüs Prof.Dr.Onur Güntürkün'ün EXPO 2020 konuşması

Türk Hawking olarak tanınan, yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren beyin araştırmacısı Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün, sunumda şunları söyledi.

ONUR GÜNTÜRKÜN'ÜN SUNUMDAKİ KONUŞMASI

Evet, ben bu muhteşem şehrin bir evladı olmaktan gurur duyuyorum. Benim atalarım, 8500 yıl önce İzmir'e yerleşmiş. Onlar suyun ruhu temizlediğine inanır ve hastalarını iyileştirmesi için su tanrıçasına anıtlar yapardı. Benim atalarım, inşa ettikleri tıp okullarında öğrencilere hastalıkların tanrıların laneti değil, iyileştirilebilen rahatsızlıklar olduklarını öğreten Yunanlılardı. Şehrimin muhteşem evladı Homeros, hala kalplerimize dokunan ölümsüz destanlarını burada yarattı. Benim atalarım Romalılar ve Bizanslılardı.

İZMİR SAĞLIĞIN SUYUN VE HAMAMLARIN ŞEHRİ

Onlar sağlıkta ilerlemek için antik çağlardaki bütün tıp bilgisini toplayıp bir araya getirirlerdi. Benim atalarım Selçuklular ve Osmanlılardı. Onlar, herkes için sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı olan hamamlar inşa ettiler. Onların zamanında İzmir, sağlığın, suyun ve hamamların şehri oldu. Bugün ben bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ve bizler, atalarımızla aynı ruhu paylaşıyoruz. Sanırım şimdi EXPO 2020 için “Herkes için Sağlık' vizyonunu neden seçtiğimizi daha iyi anlıyorsunuz. Bu, benim kendi hayatıma da yankı yapıyor.

İZMİR, ENGELLİ DOSTU ŞEHİRDİR

1962'de şehrimin doktorları hayatımı kurtarmak için bir ay boyunca durmadan mücadele ettiler. Şundan emin olabilirsiniz ki, bugün İzmir Türkiye'nin en engelli dostu şehridir. İzmir'i ziyaret ettiğinizde hem modern bir şehirle tanışacak, hem de 8.500 yıllık bir medeniyet öyküsünü yeniden yaşayacaksınız. Bazen İzmir'deyken gözlerimi kapar ve Homeros'un aynı dalga seslerini ve martı çığlıklarını duyduğunu ve teninde aynı ılık esintiyi hissettiğini hayal ederim.

İNSANLIK İZMİR'DE YOLUNA DEVAM EDİYOR

O zaman, gerçekte ne olduğumu hissediyorum: Ben, bütün farklı inançları, dilleri, kültürleriyle ortak bir insanlık medeniyeti kuran sonsuz insanlar zincirinin bir üyesiyim. Ve bu insanlık, hala bu harika şehirde yoluna devam ediyor. Bu vizyonu küresel bir vizyon hale getirmek için bize katılın. İzmir'de EXPO 2020 için bize katılın.