Ortaköy'de Hanuka Bayramı kutlaması

l

Türkiyeli Yahudiler Türkiye tarihinde ilk kez Hanuka Bayramı'nı kamusal alanda kutladılar.

Ortaköy Meydanı'nda saat 18.00'de başlayan kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlik Beşiktaş Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşti.

Törene İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yanısıra Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve İstanbul Müftülüğü temsilcileri de katıldı. ABD, İspanya ve İsrail başkonsolosları da törende yer aldı.

Ortaköy'de Hanuka Bayramı kutlaması

Ortaköy'de Hanuka Bayramı kutlaması

Ortaköy'de Hanuka Bayramı kutlaması

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU DA TEBRİK ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu bir mesaj yayınlayarak Türk Musevi Cemaati'nin Hanuka Bayramı'nı kutlamıştı.

HANUKA: YAHUDİ NOEL'İ

Yahudilerin "yeniden adama" bayramı Hanuka, ayrıca ışıklar bayramı olarak da bilinir ve Yahudi takviminin Kislev ayının 25inci gününde başlayıp sekiz gün sürer. Büyük dini simgesi açısından değil, Noel bayramına yakınlığı yüzünden Batıda en çok bilinen Yahudi bayramıdır. Yahudi olmayan birçok kişi bu bayramı Yahudi Noel'i olarak düşünür.

İbranicede "adama" veya "kutsama" anlamına gelen Hanuka, Yunan hükümdarı Antiokus IV'ün askerlerinin kutsiyetini kirlettiği Kudüs'teki kutsal tapınağın tekrar adanmasına işaret eder. Bir günlük yağın mucizevî bir şekilde sekiz gün yanmasını kutlar. Talmud'a göre, Yahudilerin Antiokus'un askerlerine başkaldırısının ardından tapınağı tekrar ithaf ettiklerinde ebedi ateşi yakmak için kullanılan kutsal yağdan sadece bir günlük yağ kalmıştı. Bir mucize sonucu bu yağ yenisi hazırlanana kadar sekiz gün boyunca yanmaya devam etti.

Hanuka'nın tek dini geleneği kandil veya mum yakmaktır. Mumlar, Menora ya da Hanukiya denilen dokuz kollu özel bir şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanılır. Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane yakılır ve bayram boyunca her gün bir fazla kolun yanmasıyla devam eder. Hanukiya'nın ortasındaki, diğerlerine göre daha yukarıda bulunan kola Şamaş (İbranice:, "Görevli") adı verilir ve bu kol her gün yanar.