Ortaokul öğrencilerinden ihtiyaca yönelik robotlar
DHA

Bayraklı ilçesindeki Ertuğrul Gazi İmam Hatip Ortaokulu’nda 7'nci ve 8'inci sınıfta okuyan öğrenciler, teknoloji tasarım dersi kapsamında, öğretmenlerinin yardımı ile hayatı kolaylaştıran çözümler üreten robotlar tasarladı.

ROBOT TASARLADILAR

Öğrencilerden Meryemgül Erel ve Taha Sarı, tekstil firmalarında yere dökülen toplu iğnelerin toplanması konusunda yaşanan sıkıntıdan yola çıkarak, metal malzemeleri dairesel hareketler yaparak toplayan ve üzerinde bulunan haznede biriktiren bir robot yaptılar.

Ortaokul öğrencilerinden ihtiyaca yönelik robotlar

SES VEREN SENSÖRLÜ AYAKKABI

Raşit Tanışır ise, görme engelli vatandaşların yolda bastonlarla yürürken zorlandığını fark ederek, onlar için 30 santim yakındaki engelleri algılayıp ses veren sensörlü bir ayakkabı prototipi geliştirdi.

ÖĞRETMENLERDEN DESTEK

Toplumda belirledikleri sorunlara çözüm önerisi getirmeyi amaçlayan öğrencilere, teknoloji tasarım öğretmeni Cansever Özden ve bilişim öğretmeni Çiğdem Ceylan destek verdi.

Ortaokul öğrencilerinden ihtiyaca yönelik robotlar

DEDESİNDEN ESİNLENDİ

Başta toplu iğne toplama amacıyla yola çıkarak, metal malzeme toplayıcı robot tasarlayan Meryemgül Erel, "Bu proje fikrini dedemin işinden yola çıkarak buldum. Küçükken dedemin tekstil fabrikasına giderdim ve yerlere dökülmüş, saçılmış toplu iğneler görürdüm. Hepsini toplamak mümkün olmadığı için bir yığın iğne israf edilirdi. Buna bir çözüm bulmak amacıyla robotumu tasarladım." dedi.

Ortaokul öğrencilerinden ihtiyaca yönelik robotlar

SATIŞA SUNULMASINI İSTİYOR

Sensörlü ayakkabı tasarlayan öğrenci Raşit Tanışır de, "Görme engellilerin baston kullanırken zorlandığını gördüm. Onlar önlerine çıkabilecek engelleri baston yardımıyla bulmak zorundalar. Onları bu zorunluluktan kurtarmak ve daha rahat hareket imkanı sağlamak için bu ayakkabıyı tasarladım. Ayakkabı 30 santim uzaklıktan itibaren önüne çıkan engelleri fark ederek uyarı sesi veriyor. Yan tarafında bulunan güneş paneli sayesinde kendi kendini şarj edebiliyor. Bu ayakkabı ile daha özgür hareket edebileceklerini düşünüyorum. Ayakkabının patentini alıp, satışa sunulmasını istiyorum." diye konuştu.

Ortaokul öğrencilerinden ihtiyaca yönelik robotlar

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)