Öztürk Yılmaz: IŞİD'İ en iyi ben bilirim

v

Musul Başkonsolosu olduğu dönemde IŞİD tarafından kaçırılan ve 101 gün sonra AK Parti hükümeti tarafından kurtarılan CHP milletvekili Öztürk Yılmaz, Sözcü gazetesine örgütü anlattı;

ÜÇ AŞA­MA­LI TAK­TİK

Gö­rün­dü­ğü ka­da­rıy­la üç aşa­ma­lı tak­tik­le­ri var: Bu­lun­du­ğu ül­ke­ler­de bel­li bir top­ra­ğın kon­tro­lü­nü sağ­la­mak, ikin­ci he­def bu ala­nı ala­bil­di­ği­ne ge­niş­let­mek ve bu­ra­da ha­li­fe­lik ilan et­mek, üçün­cü he­def ise ha­li­fe­lik­le­ri bir­leş­ti­rip tek mer­kez­de top­la­mak. Do­la­yı­sıy­la kü­re­sel bir ha­li­fe­lik te­sis et­mek is­ti­yor­lar. Bu­nu içer­de ra­hat ya­pa­bil­mek için dı­şa­rı­da ey­lem ya­pı­yor­lar.

HER ŞE­YE EL KO­YU­YOR­LAR

Bir yer­de top­rak­sal ha­ki­mi­yet sağ­la­yın­ca, ora­nın bü­tün kay­nak­la­rı­na el ko­yu­yor­lar. Ban­ka­da­ki pa­ra­dan yol­da­ki ara­ca, em­la­ğa, kı­sa­ca ak­lı­nı­za ge­len her şey on­la­rın olu­yor. Mil­yon­lar­ca do­lar el­le­ri­ne ge­çi­yor.

HE­DEF­LE­Rİ TE­RÖR DEV­LE­Tİ

Ci­hat­çı grup­la­rın di­ğer­le­rin­den far­kı, bir te­rör dev­le­ti ya­rat­mak is­ti­yor­lar. İşin özü bir dev­let me­ka­niz­ma­sı ku­ru­yor­lar. Ata­ma ya­pı­yor­lar, mah­ke­me ku­ru­yor­lar, ver­gi top­lu­yor­lar, bir dev­let­te ne var­sa ay­nı­sı­nı ya­pı­yor­lar. Tek fark­la­rı ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki ku­ra­mı­yor­lar.

AS­KE­Rİ HA­RE­KAT­LA BİT­MEZ

Bu çer­çe­ve­den ola­ya ba­kar­sak IŞİ­D’­i, ra­di­kal di­ğer un­sur­la­rı ör­ne­ğin Mu­su­l’­da, Rak­ka­’da bi­tir­mek­le bu işi bi­ti­re­mez­si­niz. Bun­la­rı Ye­me­n’­de, Af­ga­nis­ta­n’­da, Lib­ya­’da, Pa­kis­ta­n’­da, Ni­jer­ya­’da, Ma­li­’de, So­ma­li­’de ve da­ha çok sa­yı­da ül­ke­de de bi­tir­mek la­zım. Çün­kü, ra­di­ka­lizm ya­yıl­mış kü­re­sel bir teh­dit­tir. O yüz­den böl­ge­sel de­ğil, kü­re­sel bir çö­züm la­zım. Bu, Su­ri­ye­’ye bir ka­ra ha­re­ka­tı ya­pıl­mak­la bi­ti­ri­le­cek bir şey de­ğil. Top­lum­la­rın ra­di­kal­leş­me­si ön­len­me­li. Bu kap­sam­da da Tür­ki­ye­’nin de ra­di­kal grup­la­rı fren­le­me­si ge­re­ki­yor. Bir nok­ta, ül­ke­miz­de kı­rıl­ma ya­şa­nı­yor, mu­ha­fa­za­kar­lı­ğın öte­si­ne ge­çi­li­yor. Ama mu­ha­fa­za­kar­lı­ğın öte­si­ne ge­çen fa­na­tiz­min et­ki­si al­tı­na gi­rer. İş­te IŞİ­D’­de bu­nun için bir so­nuç alı­yor. Kü­re­sel bağ­lan­tı­lı olan­lar bir nok­ta­da kal­dı­ğı sü­re­ce baş­ka yer­ler­de ey­lem ya­pa­bi­li­yor­lar. Ör­güt­ler re­ji­mi çat­la­mış, kı­rıl­gan coğ­raf­ya­la­rı se­çi­yor. Bu­nun için et­kin, ko­or­di­ne­li ve kü­re­sel mü­ca­de­le ge­re­ki­yor. İşin özün­de İs­lam di­ni kul­la­nı­lı­yor. Bu fa­na­tizm­le mü­ca­de­le edi­le­mez­se ül­ke­ler mu­ha­fa­za­kar ala­nı kay­be­der­ler.