Pakdemirli'den THK uçakları açıklaması
AA

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes'e sıçrayan ve 3 gün sürdükten sonra ancak kontrol altına alınabilen orman yangınında, gündeme gelen THK uçaklarına dair tartışma devam ediyor.

THK İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Türk Hava Kurumu'na (THK) ait yangın söndürme uçaklarıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, "Bu uçaklar eski, bozuk, yağ kaçırıyor." demesi üzerine konuşan bir THK yetkilisi, "Yangın söndürme uçaklarımız ne bozuk, ne eski, ne de yağ kaçırıyor. Çağırsınlar, motor çalıştıralım." demişti.

Pakdemirli'den THK uçakları açıklaması VİDEO

"BENİ MEMURİYETTEN ATIN, BU UÇAĞA BİNMEM DİYORLAR"

Pakdemirli, yangın söndürme uçağı tartışmasıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı: "Beni memuriyetten atın, bu uçağa binmem diyorlar. Hükümetimize siyasi saldırı var, bu dikkate alınmalı. THK'nın verdiği sertifikaların hiçbirine güvenmiyorum. THK uçakları işimize yaramıyor. Almak zorunda değiliz. THK siyassetin oyuncağı olmuş durumdadır. Ana muhalefetin oyuncağı olmuş.

Pakdemirli'den THK uçakları açıklaması

"3 TANE UÇAĞIN MOTORUNA KUŞLAR YUVA YAPMIŞ, VİZONTELE FİLMİ GİBİ"

20 tane uçak nerede? Üç tane uçağın motor yerinde kuşlar yuva yapmış, motor yok. Vizontele filmindeki gibi. Bu uçaklar güvenli değil.

"BU HURDA UÇAKLARA BUGÜNE KADAR 85 MİLYON EURO PARA VERMİŞİZ"

Bu hurda uçaklara biz bugüne kadar 85 milyon euro para vermişiz. Bu sene 4 milyon euro vermedik diye mi oluyor bunların hepsi. Uçak 3,5 misli (kiralanan helikopterlerden) daha pahalı. Sertifikalarına güvenmiyorum, THK'nın damgaladığı sertifikaların hiçbirine ben 30 yıllık pilot olarak güvenmiyorum. Bir adamı sırtında 40 sene taşı, bir gün indir; öyle mi olacak yani. THK'nın içinde bulunduğu kötü finansal koşullar var. Bundan hükümetimiz sorumlu değil. THK uçakları işimize yaramıyor, almak zorunda mıyız?

Pakdemirli'den THK uçakları açıklaması

"BU UÇAKLAR KURBAN DERİLERİYLE ALINDI"

Karabağlar'daki yangın başladığında Adnan Menderes Havalimanı'nda bulunan uçağımızın park yerinden alevler gözüküyordu. Biz müdahale edemedik, içimiz yandı. Bu uçaklar bu milletin katkılarıyla, bağışladığı kurban derileriyle alındı. Yanan bizim ormanımız, uçaklar da bizim milli servetimiz.

Pakdemirli'den THK uçakları açıklaması

"BİZ PARA İSTEMEDİK"

Biz bugüne kadar kimseyle para muhabbeti yapmadık. Beş uçağımız hazır, ‘Gelin' desinler hemen hareket edip müdahale edelim. İhaleyi, parayı düşünmüyoruz. Burası bir şirket değil. Biz siyasetin dışındayız.

" KİRALIK HELİKOPTERLER TOPLAMA"

Biz geçen sene, bu uçaklarla Yunanistan'daki yangına müdahale ettik ve o yangını bizim uçaklarımız söndürdü. Yangına müdahale eden kiralık helikopterlere bakın. Kazakistan'dan şuradan buradan toparlanmış, onaydan da geçmemiş." dedi.

Dünyada orman yangınlarına müdahalede kullanılan uçaklar VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)