Parfüm nasıl yapılır
ensonhaber.com

Parfüm günümüzde bayan ve erkeklerin vazgeçemediği hoş koku veren ürünlerden bir tanesidir. En yaygın kozmetik ürünlerinden olan parfümün yapımı ise bir hayi zordur.

PARFÜMÜN TARİHÇESİ

Latincede kokulu duman anlamını veren perfumum kelimesinden dilimize yerleşen parfüm, oldukça eski tarihlerden geliyor. 5000 yıl kadar öncesinde, Mısır toplumu, tanrılarına damak için güneşin doğuşundan batışına kadarki süre içinde kokulu otları yakmaktaydılar. Ayrıca Mısır’da ölenler, kokulu yağlarla mumyalanır ve mezar içlerine de parfümler ve kokulardan elde edilmiş kremler gömülürdü.

Parfüm nasıl yapılır

PARFÜM NASIL YAPILIR

Parfümün tarihçesi bu kadar eskiye dayanırken, yapımı da oldukça zorlu süreçler içermektedir.

Parfümün en sık kullanılan hammaddesi gül ve yağıdır. Toplanangüller sabahın erken vakitlerinde toplanır. Toplanan güller, işlenerek gülün kokusunu taşıyan yağlar elde edilir. Bir kiloluk yağ için yaklaşık 2 milyon güle ihtiyaç duyulmaktadır. Elde edilen bu yağ, çeşitli işlemlerden geçirilirerek çeşitli kimyasal maddeler ilave edilerek türlü esanslar elde edilir.

Parfüm nasıl yapılır

Esans konsantre halinden faydalanılarak çoğaltılır. Kokular farklı oranlardaki alkol miktarlarıyla birleştirildikten sonra şişeleme aşamasına geçilir. Genel olarak 15ml’lik boydaki şişelere kadar olan parfümler gerçek esanslardır ve pahalıdır. Parfüm şişeleri de özel olarak üretimi yapılan malzemelerdir. Birçok ünlü marka kristal şişeler üretmektedir.

Parfüm nasıl yapılır

Sonrasında çoğaltılan bu esanslar parfüm ismini alarak cam şişelerde kullanıma hazır olarak piyasaya sürülür. Parfümün gözle görülür bir zararı olduğu söylenemese de bazı alerjen kişilerde parfümler ters tepki vermekle beraaber reaksiyonlara sebep olabilir.

İşte günlük hayatın en çok kullanılan kozmetik ürünü parfümün üretimi bu şekilde gerçekleşir.