Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi

philae

Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bugün bir ilki deneyerek 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine "Philae" isimli modülü indirmeyi başardı.

Philae modülü Rosetta isimli uzay sondası tarafından kuyruklu yıldıza fırlatıldı. Phiae modülünün inişi 7 saatlik bir süre içerisinde tamamlandı.

"ARTIK YENİ ADRESİM 67P"

İniş uzay aracı Philae'nin resmi Twitter adresinden "Yere iniş! Artık yeni adresim 67P!" şeklinde duyuruldu.

Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi

ESA'DA BÜYÜK SEVİNÇ

Philea'nın kuyruklu yıldıza inmesinden sonra ESA'da büyük bir sevinç patlaması yaşandı. İlk yapılan açıklamada "Burada muhteşem bir iş başardık. Şu anda kuyruklu yıldızdayız" ifadesi kullanıldı.

Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi

Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi

"DAYAN PHLIEA"

Philae'nin kuyruklu yıldıza ulaşmasından kısa bir süre sonra bir sorunla karşılaştığı duyuruldu. Modülün 67P'nin üzerinde hareket etmesinin sağlayan motor ateşleme aksamında küçük bir sorun olduğu ancak ekiplerin sorunu çözmeye çalıştığı belirtildi.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Philae adına açılan resme hesaptan da "Şu an yüzeydeyim. Ancak ufak bir sorun var. Çalışma arkadaşlarım sorunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışıyorlar" şeklinde bir duyuru yapmıştı. Twitter'da Rosetta adına açılan diğer resmi hesaptan da "Dayan Phliea" tweeti atıldı.

PHILAE KUYRUKLU YILDIZIN ÜZERİNDE NE YAPACAK

Rosetta uzay aracı tarafından fırlatılan Philae'nin inişten sonra zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor. Spektrometre yardımıyla incelenen maddelerin türleri belirlenecek, kuyruklu yıldızda bulunan moleküllerin yapısı aydınlığa kavuşacak.

Aminoasit gibi organik maddelerin bulunması halinde, veriler Dünya'da hayatın oluşumuna dair önemli ipuçları sunacak.

Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi

İKİ AÇIDAN BİR İLK

Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi İZLE

YEDİ SAATTE İNDİ

Philae'nin yüzeye inişi yaklaşık yedi saat sürdü. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaştı.

Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi

10 YIL ÖNCE UZAYA GÖNDERİLDİ

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), tarafından 10 yıl önce dünyadan 41 kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza gönderilen, Rosetta adlı uzay sondası Ağustos’ta kuyruklu yıldıza ulaşmıştı.

O günden bugüne kadar geçen sürede yıldızın çevresi ve çekirdeği ile ilgili bilgiler toplayan Rosetta, Philae adlı modülü bugün kuyruklu yıldıza fırlattı.