Piyasalarda petrol kayıpları Türkiye'ye yarayacak

Piyasalarda petrol kayıpları Türkiye'ye yarayacak

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) toplu üretim kotasını sabit bırakma kararı almasının ardından, yüzde 7'ye yaklaşan kayıplarla son 4 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor.

OPEC bugün Viyana'da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, Venezuela'nın düşürme çağrısına rağmen petrol üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi'nin yaptığı açıklamaya göre, 12 üyeli örgüt petrol üretim tavanını günlük 30 milyon varilde tutma kararı aldığını açıkladı.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), kayıplarını yüzde 7'ye yaklaştırdı ve varil başına 67.75 doları gördü. Brent petrolü ise yüzde 5'in üzerinde kayıpla varil başına 71.25 dolara kadar geriledi.

"FİYATLAR 65 DOLARA DÜŞECEK, TÜRKİYE RAHATLAYACAK"

BloombergHT yayınına katılan ekonomist Arda Tunca, "Fiyatların 65 dolara kadar gerileyebileceği yönündeki yorumlara katılıyorum. Türkiye açısından ise doların da yardımı olursa, enflasyon tarafında elimizi rahatlatacaktır" dedi.

Petrol, ABD’nin 30 yılın en yüksek petrol üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talep artışının yavaşladığına yönelik işaretler ile ayı piyasasına düştü. Bloomberg anketine katılan toplam 58 analist OPEC'in bu haftaki toplantıda değişiklik yapmayacağı tahmininde bulunmuştu. Örgüt'ün üretim tavanı 2012'den bu yana günlük 30 milyon varilde bulunuyor.

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde TSİ 20:24'te 69.05 dolardan fiyatlanıyordu. Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 71.25 dolardan işlem gördü.