May'dan milletvekillerine: Brexit geçmezse bölünürüz
AA

Başbakan May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının Parlamento'da yapılacak oylanmasından önce milletvekillerine hitap etti.

Parlamento'nun Brexit anlaşmasını tartıştığı 4. oturum öncesinde konuşan May, AB tarafının anlaşmadaki “tedbir maddesi” ile ilgili verdiği güvencelerin, bazı milletvekillerini tatmin etmediğini bildiğini söyledi.

May'dan milletvekillerine: Brexit geçmezse bölünürüz

"ANLAŞMA MÜKEMMEL DEĞİL"

“Anlaşma mükemmel değil. Bir uzlaşma.” ifadesini kullanan May, “Parlamento'nun bütün üyelerine sesleniyorum. Daha önce ne karar vermiş olursanız olun, önümüzdeki 24 saat içinde bu anlaşmayı bir kez daha düşünün.” diye konuştu.

May'dan milletvekillerine: Brexit geçmezse bölünürüz

"CEBELİTARIK'I KAYBEDEBİLİRİZ"

May, bazı milletvekillerinin anlaşma metninin değişmesini istediğini bildiğini belirterek, “Tedbir maddesinden tek yanlı çekilme mekanizması, bir zaman tahdidi veya tedbir maddesinin toptan reddini istiyorlar. Ancak bu diğer AB üyelerinin anlaşmayla kendi kara sularımız veya Cebelitarık’ın egemenliği gibi konularda elde ettiğimiz önemli kazanımları geri almaya çalışması riskini beraberinde getirir.” değerlendirmesini yaptı.

May'dan milletvekillerine: Brexit geçmezse bölünürüz

İSKOÇYA VE K. İRLANDA UYARISI

Tedbir maddesini reddetmenin, anlaşmasız ayrılık anlamına geldiğini kaydeden May, “İstediğimiz her güvenceyi elde edemediğimiz için bu anlaşmayı reddedip, anlaşmasız Brexit’i tercih etmemiz gerektiğini düşünenlere sormak isterim: Anlaşmasız Brexit’in, İskoçya’da bağımsızlık isteyenleri ne kadar güçlendireceğini düşündünüz mü? Ya da Kuzey İrlanda’da fiziki sınır için referandum isteyenleri? Birliğimiz için gerçek tehdit budur." diye konuştu.

"ANLAŞMASIZ BREXİT, AB'DEKİ İNGİLİZLERİ GÜVENCESİZ BIRAKIR"

May, anlaşmasız Brexit’in geçiş sürecine imkan vermeyeceğini, güvenlik ile ilgili iş birliğini bitireceğini, AB ülkelerindeki İngiliz vatandaşlarını güvencesiz bırakacağını ve iş dünyasını belirsizliğe sürükleyeceğini anlattı.

Başbakan May, “Parlamento'nun anlaşmasız Brexit yerine Brexit’i bloke etmeyi seçmesi durumunda da bu, demokrasimizin tahribi ve hizmet etmemiz için seçildiğimiz halka bize verdikleri talimatı yerine getirmeyeceğimizi söylemek anlamına gelecektir.” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)