Rahmi Koç'tan Türkiye nüfusu eleştirisi
Ajanslar

koc

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Üniversitesi'nin mezuniyet törenine katılarak burada skandal bir konuşmaya imza attı.

20 milyon kişinin ayak bağı olduğunu söyleyen Koç; "Nüfus 80 milyon kişiye doğru gidiyor. Bu bize büyük bir ayak bağı oluyor. 50-60 milyonda kalsaydık. Türkiye'yi ABD ile kıyaslamayın. Türkiye'de birikim yok..." dedi.

YAKIN ÜLKELERLE MUKAYESE ETMEMİZ LAZIM

Yapılan en büyük hata, Türkiye'yi Amerika'yla mukayese etmek. Türkiye'yi İtalya'yla mukayesede edeceksiniz. Ford arabası ile Rolce Rolyce'u mukayese ederseniz altından kalkamazsınız. Pervaneli uçakla en hızlı giden jeti mukayese ederseniz olmaz. Bize yakın ülkelerle birbirimizi mukayese etmemiz lazım.

Rahmi Koç'tan Türkiye nüfusu eleştirisi

MALİ VARLIĞIN ÇOĞU GELİŞMİŞ ÜLKELERE GİDİYOR

Rahmi Koç, yabancı yatırımın en çok gittiği ülkeler olarak Çin ve Hindistan'ı işaret etti. Çin'in nüfusu 1 milyar 500 milyon, Hindistan'ın ise 1 milyar 300 milyon. Bir ülkeye yatırım için dünyaca ünlü ekonomistler, "Nüfusu fazla olan ülke" şartını öne çıkarmakta. Ancak Rahmi Koç, bu konuda farklı düşündüğünü açıkladı. Örneğin nüfusu 11 milyon olan Yunanistan'a yabancılar yatırım için gelmedi.

"Türkiye'de birikim yok. Enflasyon muhasebesi tutmadığımız için erozyona uğradı milli gelir. Ağır vergiler var. İş adamları ve memlekette kafi derecede birikim yok. Bu olmayınca dışarıdan yabancı sermaye getirmek gerek. Bunun da kendi içinde şartları var. Bugün dünyadaki mali varlığın çoğu gelişmiş ülkelerin kendi aralarında yaptığı yatırımlardır. Yüzde 80'i oraya gidiyor. Bizim gibi ülkelere yüzde 20'si kalıyor. Oraya da Çin ve Hindistan talip oldu. Bize direkt yatırım olarak pek bir şey kalmıyor.

NÜFUS 80 MİLYONA GİDİYOR

Yabancıların Türkiye'ye gelmesi için iyi bir teşvik ve tepside bir şey sunmamız gerek. Türkiye'nin bir diğer sorunu da ihracat meselesi. Diğer sorunumuz da nüfus 80 milyon kişiye doğru gidiyor. Bu bize büyük bir ayakbağı oluyor. 50-60 milyonda kalsaydık çok daha zengin olurdu bu ülke. Kimse Amerika'yı kolay kolay yakalayamaz, çok ileri onlar. İyi eğitilmiş insan gücü bu işin en büyük varlığı ve sermayesidir."

VERGİ YÜKÜ

Açıklamalarıyla büyük şaşkınlık yaratan Rahmi Koç, Türkiye'de iş adamlarına uygulanan ağır vergi yükü olduğunu iddia etti. Oysa, "Türkiye'nin kendini kıyaslamamalı" dediği ABD'de iş adamlarına uygulanan vergi yükü 2 kat arttı. ABD'de vergi kaçıran şirketler ve sahipleri, en ağır şekilde cezalandırılmakta. Koç grubunun Türkiye'deki birçok şirketinin vergi kaçırdığı gerekçesiyle cezalar aldı.