Obezite ile boğuşan Batı'da oruca ilgi artıyor

obezite

Avustralya, Amerika ve İtalya gibi Batı ülkelerinde yapılan araştırmalara göre, oruç sadece kilo verdirmiyor aynı zamanda uzun yaşamanın da sırrını oluşturuyor.

ORUCUN FAYDALARI

Araştırmalar orucun, kanser, kalp, obezite ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların da önüne geçebileceğini gösteriyor. Bu nedenle Batı dünyasında bir sağlık kaynağı olarak oruca olan ilgi giderek artıyor.

Yaptığı araştırmalarla obezite ve kilo verme konusunda, Avustralya’nın saygın akademisyenleri arasında yer alan Sydney Üniversitesi’nden Doç. Dr. Amanda Salis konuyla ilgili; oruç tutmanın kilo vermek isteyenler tarafından giderek ilgi gördüğünü belirtti.

"HIZLI KİLO VERMENİN ZARARI YOK"

Sydney Üniversitesi Boden Enstitüsü’nde "Tempo Diyeti" isimli bir araştırma yapan Doç. Dr. Salis 'hızlı kilo verme yöntemi olarak orucu, diğer diyet yöntemleriyle klinik olarak kıyasladıkları' bir akademik çalışma yapıyor. Salis hızlı kilo vermenin sanılanın aksine sağlığa kanıtlanmış bir zararı olmadığını belirterek, “Pek çok sağlık uzmanı, insanların hızlı bir şekilde kilo vermeleri konusunda oldukça duyarlılar. Ancak hızlı kilo vermenin yanlış olduğunu gösteren gerçekçi bir kanıt yok. Biz de bu noktada hızlı kilo verme ve diğerleri ile birebir kıyaslamalı bir araştırma yaparak reel anlamda orucun fiziksel ve psikolojik faydalarının neler olabileceğini araştırıyoruz” dedi.

"BELİRLİ ZAMAN ARALIKLARIYLA ORUÇ TUTMAK.."

Ramazan ayı boyunca insanların ortalama olarak 1,5 kilo verdiklerini belirten Doç. Dr. Salis, orucun sadece kilo verme dışında, fiziksel ve ruhsal faydaları olduğuna işaret ediyor. Salis ancak, bu faydanın kalıcı olmasının oruçta devamlılık gerektirdiğini belirterek, “Belirli aralıklara dayalı bir oruç olan Ramazan orucunu ele aldığımızda, insanların 4 haftalık Ramazan ayı boyunca ortalama 1,5 kilo verdiklerini görüyoruz. Ancak insanların genellikle bu kilo kaybını koruyamadıklarını da görüyoruz. Genellikle Ramazan'dan sonraki 6 hafta içinde insanlar verdikleri bu kiloyu geri alarak normal kilolarına dönüyorlar. Bu nedenle belirli zaman aralıklarına dayalı oruç uygulamasının kalıcı fayda sağlayabilmesi için belirli dönemlerle tekrar edilmesi gerekiyor” dedi.

"BATILI ÜLKELER ORUÇ TUTUYOR"

Batılı ülkelerde diyet yorgunu pek çok insanın, kısa zamanda ve hızlı bir şekilde kilo vermek için oruç tutmaya başladığı belirtiliyor. 5-2 yöntemi denilen bu diyet yönteminde haftanın 2 günü oruç tutulurken diğer 5 gün normal yemek yeniliyor.

"ORUCA OLAN İLGİ ARTACAK"

Haftanın iki günü için günlük 500 ila 600 kalori alınan bu diyet yönteminin pek çok insan tarafından kolay bir yöntem olarak görüldüğünü belirten Doç. Dr. Salis, gelecekte oruca ilginin artacağını şöyle anlatıyor: "Pek çok insan oruçtaki kısa, keskin ve hızlı kilo verme yöntemini etkili buluyor. Mesela, haftanın 5 günü normal yemek yiyerek ve 2 günü oruç yapılan diyetlerde günlük 500 ila 600 kalorilik çok az bir gıda alınıyor. Bu şok edici derecede az bir gıda. Ancak beklenenin aksine böyle günlük bir oruç diyeti pek çok insan tarafından daha kolay bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında, sadece gün batımıyla, gün doğumu arasında tutulan Ramazan orucu da böyle. Oruç diyetinin devamlılığı veya kalıcılığının diğer diyetlerle kıyaslanmasıyla yapılan klinik deneylere göre, pek çok insan bu tür orucu psikolojik açıdan da kolay buluyor. Başarı oranları aynı. İnsanlar bundan hoşlanıyor. Gelecek zamanlarda kilo verme yöntemi olarak oruca olan ilginin artacağını düşünüyoruz.”