Rus savaş gemisi Çanakkale Boğazı'ndan geçti
İHA

Rus Donanması'na ait 156 bordo numaralı savaş gemisi Yamal, Çanakkale Boğazı'ndan geçti.

SAHİL GÜVENLİK BOTU EŞLİK ETTİ

Bugün saat 10.00 sıralarında Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan Yamal, 1 saatlik bir seyirin ardından Çanakkale önlerine ulaştı. Rus savaş gemisine, boğaz geçişi sırasında bir Türk Sahil Güvenlik botu eşlik etti.

Rus savaş gemisi Çanakkale Boğazı'ndan geçti

Rus savaş gemisi Çanakkale Boğazı'ndan geçti VİDEO

11.05'te boğazın manevra yapılması en güç noktası olan Nara Burnu'nu dönen Yamal, Marmara'ya açılmak üzere seyrine devam etti. Karadeniz'e gittiği öğrenilen Yamal 36 mil boğaz geçişini 12.30 sıralarında tamamladı. Yamal'ın geçişi sırasında güvertesindeki can yelekli askerlerin nöbet tutması dikkat çekti. Geçen 24 Kasım'da Yamal, Çanakkale Boğazı'ndan geçerek sıcak gelişmelerin yaşandığı Suriye'nin de bulunduğu Akdeniz'e doğru yol almıştı.

Rus savaş gemisi Çanakkale Boğazı'ndan geçti

MONTRÖ YÜZÜNDEN SADECE İZLİYORUZ

İsviçre'nin Montrö kentinde 22 Haziran 1936 tarihinde imzalanan yeni Boğazlar Sözleşmesine göre Türkiye, Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçen savaş gemilerine geçiş yasağı getiremiyor.

İşte Montrö'ye göre boğazlardan geçen savaş gemilerine yönelik Türkiye'nin pozisyonu:

* Barış zamanında, gündüz ve gece, bayrak ve yük ne olursa olsun, hiçbir işlem (formalite) - sağlık denetimi hariç - olmaksızın Boğazlar'dan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) tam özgürlüğünden yararlanacaklardır.

* Savaş zamanında Türkiye, savaşan değilse bayrak ve yük ne olursa olsun Boğazlar'dan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Kılavuzluk ve yedekçilik (römorkörcülük) isteğe bağlı kalmaktadır.

* Savaş zamanında Türkiye savaşsa, Türkiye ile savaşta olan bir ülkeye bağlı olmayan ticaret gemileri, düşmana hiçbir biçimde yardım etmemek koşuluyla Boğazlar'da geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Bu gemiler Boğazlar'a gündüz girecekler ve geçiş, her seferinde Türk makamlarınca gösterilecek yoldan yapılacaktır.

* Türkiye'nin kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayması durumunda, Boğazlar'dan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) tam özgürlüğünden yararlanacaklardır; ancak gemilerin Boğazlar'a gündüz girmeleri ve geçişin her seferinde Türk makamlarınca gösterilen yoldan yapılması gerekecektir. Kılavuzluk, bir durumda zorunlu kılınabilecek; ancak ücrete bağlı olmayacaktır.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)