Rusya: Uçağımızı Suriye yanlışlıkla düşürdü
ensonhaber.com

Rusya Savunma Bakanlığı, 15 askeri taşıyan İL-20 model askeri uçağın, Akdeniz üzerinde seyir halindeyken radardan kaybolduğunu açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili bir son dakika açıklaması daha yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "İl-20 uçağımız S-200 sistemi tarafından vuruldu" ifadesini kullananarak, uçağın İsrailli pilotların sorumsuzluğu yüzünden düştüğünü ifade etti.

Rusya: Uçağımızı Suriye yanlışlıkla düşürdü

"DÜŞMANCA BİR PROVOKASYON"

Konaşenkov, "İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden 15 Rus askeri öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı" dedi.

"İSRAİL UÇAĞIMIZI KALKAN OLARAK KULLANDI"

Konaşenkov, pilotların uçağı Suriye ordusunun füze savunma sistemlerinin bulunduğu bölgeye, ateş hattına sürüklediğini, uçağı kalkan olarak kullandığını ifade etti.

"ÖNCEDEN BİLGİ VERİLMEDİ"

Uçağı arama ve kurtarma çalışmalarına da devam ettiklerini kaydeden Konaşenkov, İsrail’in Lazkiye’de bir operasyon yapmayı planladığı konusunda Suriye’deki Rus güçlerine önceden bilgi vermediğini belirtti. Konaşenkov "Operasyonla ilgili önceden bilgi verilmedi. Uyarı, saldırıdan sadece bir dakika önce, ‘kırmızı hat’ üzerinden verildi. Bu sürede uçağın güvenli bir bölgeye çekilmesi mümkün değildi" dedi.

"CEVAP VERME HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ"

Konaşenkov, "İsrail hava kontrol sistemleri ve F-16 pilotları Rus uçağını görememiş olamaz, zira uçak 5 kilometre irtifadan sonra inişe geçmişti. Kasıtlı olarak bu provokasyonu yaptılar" dedi.

Konaşenkov, olanları değerlendirdiklerini ve İsrail’in bu eylemine gerektiği gibi karşılık verme hakkını ellerinde bulundurduklarını vurguladı.

Rusya: Uçağımızı Suriye yanlışlıkla düşürdü

İSRAİL BİLGİ VERMEYİ REDDETTİ

İsrail, söz konusu eyleme ilişkin henüz bir açıkalamada bulunmazken, İsrail'in Moskova Büyükelçiliği de bilgileri yorumlamayı reddetti.

BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Suriye'de İsrail uçaklarının Rus İl-20 uçağını Suriye ordusunun savunma sistemlerinin hedefi haline getirip düşmesine yol açmasıyla ilgili olarak İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı.

İSRAİL'DEN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman'la yaptığı telefon görüşmesinde Rus uçağının 15 mürettebatıyla Akdeniz'de düşmesinin sorumlusunun İsrail olduğunu söylemesinin ardından İsrail ordusundan açıklama geldi.