Rusya'da tüm McDonald's şubeleri kapatılıyor

Rusya Federal Tüketici Haklarını Koruma Servisi ilk olarak McDonald's'ın Moskova'daki 4 şubesini geçici olarak kapattı. Bu şubelerde yapılan denetimlerde besinlerdeki enerji değerinin beyan edilenle aynı olmadığı anlaşıldı. Ortaya çıkan bu tespitten sonra Rusya genelindeki tüm McDonald's şubelerinin kapatılması kararlaştırıldı.

Rusya'da tüm McDonald's şubeleri kapatılıyor

GORBAÇOV BİLE ZİYARET ETMİŞTİ

Kapatılan şubeler arasında Puşkinskaya Meydanı’nda bulunan ve henüz Sovyetler Birliği dağılmadan ülkede açılan ilk McDonald’s restoranı da bulunuyor. Rusların kapısında saatlerce beklediği ve dönemin devlet başkanı Mihail Gorbaçov’un bile ziyaret ettiği ilk şube, 1990 yılında hizmete girmiş; Rusya ile Batı arasındaki buzların erimesini simgeleyen bir ikon haline gelmişti.

BATI İLE GERİLEN İLİŞKİLERİN BİR SEMBOLÜ

Tarihe damgasını vuran bu şubenin kapatılması ise Rusya ve ABD arasında Ukrayna krizi sebebiyle mesafenin açılmasının devamı olarak görülüyor. Rusya’yı Batı’ya bağlayan şubenin kapatılması, Rusya’nın Batı ile gerilen ilişkilerinin bir sembolü olarak değerlendirildi.

KIRIM'DA KAPANMAK ZORUNDA KALMIŞTI

Şirket, en son Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından sonra buradaki faaliyetlerini geçici olarak durdurmuştu.

AÇILDIĞINDA KİLOMETRELERCE KUYRUK OLUŞMUŞTU

31 Aralık 1990 tarihinde Mihail Gorbaçov'un özel izniyle Moskova'nın ünlü Puşkin Meydanı'nda açılan ilk şubenin önünde Lenin mozolesinden çok daha uzun kuyruklar oluşmuştu.

Moskova'da ilk açılan McDonald's şubesi - 1990

Rusya'da tüm McDonald's şubeleri kapatılıyor

Rusya'da tüm McDonald's şubeleri kapatılıyor

McDONALD'S'IN OLDUĞU ÜLKEDE SAVAŞ ÇIKMAZ(!)

Demokrasiyle yönetilen ve belli bir refah seviyesine ulaşmış ulusların savaşa girmeyeceğini öne süren Uluslararası İlişkiler kuramına 'Demokratik Barış Teorisi' deniyor.

"McDONALD'S VARSA SAVAŞ YOK"

ABD'de yayımlanan The New York Times gazetesinin Pulitzer ödüllü ünlü köşe yazarı Thomas L. Friedman'ın 1999 tarihli 'Lexus ve Zeytin Ağacı' kitabı şu görüşe yer veriyor: "McDonald's zincirinin bulunduğu iki ülkenin savaşa girdiği görülmedi."

KİTAP YAYINLANDI, SIRBİSTAN BOMBALANDI

Friedman teorisinde, McDonalds'ı istikrarlı ekonomik gelişmenin yarattığı orta sınıfın bir simgesi olarak okuyarak, toplumun bu tarz ülkelerde savaştan kaçınmak için baskı uygulayacağını öne sürüyordu. Fakat kitabın yayımlanmasından kısa süre sonra NATO uçakları Sırbistan'ı bombalamaya başladı.

YENİ BASKISI ÇIKTI YİNE SAVAŞ ÇIKTI

2000'de kitabının yeni baskısını hazırlayan Friedman bu sefer de bu tarz ülkeler arasında savaş çıksa bile kısa süreceğini iddia etti. Nitekim 2006 yılında İsrail ve Lübnan arasında savaş çıktı. 2008'de de Rusya-Gürcistan savaşı çıktı.

Friedman 'McDonald's'ın altın kemerleri konusundaki benzetmeyi esprili bir şekilde' yaptığını söylese de Demokratik Barış Teorisi, sıklıkla eleştirilere maruz kalıyor. Teoriye önemli bir ekleme yapan Friedman'a en önemli itirazlar yapısalcı realizmden geldi.

Ünlü kuramcı Kenneth Waltz'ın başını çektiği yapısalcı realistler savaşın devlet mekanizmalarının kararı olduğunu öne sürerek Demokratik Barış Teorisi'ni eleştiriyorlar.