Rusya'dan sürpriz Suriye kararı

Rusya'dan sürpriz Suriye kararı

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Çirkov, saldırı olması durumunda Suriye Tartus deniz üssünde bulunan personeli tahliye edebileceklerini söyledi. Dün Interfax'a açıklamada bulunan Rusya Genelkurmay Başkanlığı kaynağı, Suriye muhalif güçlerini uyarmış, üsse herhangi bir saldırı olması durumunda karşılık vereceklerini açıklamıştı.

PERSONELİ TAHLİYE EDERİZ

Ekho Moskvı radyosuna açıklamada bulunan Çirkov, "Üste bulunan personelin tahliyesine karar verecek tek kişi ben değilim. Bu konu ile ilgili Savunma Bakanımız var. Bir de Başkomutan olarak Rusya Devlet Başkanının emri gerekiyor" dedi. Komutan, "Biz istediğimiz zaman, orada bulunan personeli tahliye edebilecek durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.

GEMİLER DESTEK İÇİN TARSUS'A İNECEKTİ

Çirkov hafta başında yaptığı açıklamada da, Aden Körfezi'nde korsanlarla mücadele eden Rus savaş gemilerine lojistik destek için Tartus deniz üssünü uzun vadeli değerlendirmek istediklerini söylemişti. Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Çirkov, Küba, Vietnam ve Hint Okyanusu'nda adaların üzerinde kurulu Seyşeller de askeri deniz üssü kurulması için çalışma yürüttüklerini de vurgulamıştı.

ASKERİ MALZEME TAŞMIYORUZ

Akdeniz'de bulunan 10 Rus savaş gemisi ise Eylül ayında askeri tatbikat için hazırlıklarını sürdürüyor. Savaş gemilerinin Tartus limanına girmeyeceğini ifade eden Rus makamları, Suriye'ye herhangi bir askeri malzeme taşımadıklarını da belirtiyor.