Sabri Erbakan Cumhuriyet Gazetesi'ne konuştu

Sabri Erbakan Cumhuriyet Gazetesi'ne konuştu

CHP'den Fatih Belediye Başkan Adayı olan Sabri Erbakan Cumhuriyet'e verdiği röportajda kendisi hakkında merak edilenlere açıklık getirdi. Necmettin Erbakan'ın yeğeni Sabri Erbakan Başbakan Erdoğan ve Ak Parti için "Hiçbir zaman milli görüşçü olmadılar" ifadelerini kullandı.

İşte o röportajdan satır başları:

- Siz Necmettin Erbakan'ın yeğenisiniz. Ama onun partisiyle hiç ilgilenmediniz. Daha sonra Mustafa Sarıgül'ün hareketine katıldınız. Şimdi de CHP'den adaysınız. Bu nasıl oldu?

S.E.- Ben Sarıgül'ü Bayındırlık Bakanlığı müsteşarıyken tanıdım. Belediyeler bize bağlı olduğu için Sarıgül'ün Şişli'de o çarkı nasıl döndürdüğünü merak ederdim. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapamadığını yapıyor, okulları güçlendiriyor, harikalar yaratıyordu. Öbür belediye başkanlarına Sarıgül'ü gösterirler, "Onu örnek alın. Şişli'yi marka haline getirdi" derlerdi.

Hep telefonda konuşuyorduk ama hiç karşılaşmamıştık. Bir gün beni ziyarete geldi. İller Bankası'nda işleri vardı. Hemen onları hallettik. Giderken bana, "Sayın Müsteşarım, seninle bir gün yollarımız kesişecek" dedi.
Sonra ben müsteşarlıktan emekli olunca bir araya geldik. O sırada Sarıgül'ün Türkiye Değişim Hareketi'ni (TDH) partileştirme fikri vardı. Ama CHP'deki yönetim değişiminden sonra bundan vazgeçti. Çok da iyi yaptı. Çünkü "bir bölen" olmadı. Eğer bugün bölen olmuş olsaydı bu iş böyle toparlanmazdı. Sarıgül'ün kazanmasını çok istiyorum. Biz de kazanabilirsek kazanacağız. En azından puanımızı yükselteceğiz.

- Siz AKP takımını çok iyi biliyorsunuz. Çünkü amcanız Necmettin Erbakan'ın yetiştirmeleri. Bugün geldikleri noktayı nasıl görüyorsunuz?

S.E.- Amcamın bir ideali vardı. Amcam her şeyden önce milliydi. Ulusunu düşünen, askere laf ettirmeyen, bir şey olduğunda çevresindekilerin katı tutumunu gördüğünde, "Asker peygamber ocağıdır" diyen bir kişiydi.
Bunlar o zaman yerlerde otururlardı. Amcacığım onları frenlemek, yanlışlıkları önlemek için neler çekmiştir. Çünkü bunlar bir fırsatını bulsalar hemen ortaya çıkar bir şeyler yaparlar. Geleneği, her şeyi bir tarafa bıraktılar. Şimdiki düzende yürüyüp gidiyorlar. Yaşananları görüyoruz. Affetmek mümkün değil. Rahmetli babam bazen amcama, "Necmi, bunları nereden buldun?" derdi. Amcam da cevap verirdi: "Ağabey, maalesef bunlar bu. Onları yetiştirmekle mükellefiz. Mücadele veriyoruz." Amcam da hapiste yattı. Ama mirası şimdi bunlar yiyor.

- Erdoğan AKP'nin ilk döneminde, "Ben Milli Görüş gömleğini çıkardım" dedi. Doğru mu söylüyordu yoksa takıyye mi yapıyordu?

S.E.- Ben Milli Görüşçü olmadığım için hep merak ederdim. Milli Görüş çok farklı bir olay. Onun kendine göre bir açılımı var. Amcamın zamanında kariyer önemliydi. Çevresindekilerin de öyle olmasını isterdi. Bunlar takıyye yapmadılar. Çünkü gerçek yaşamları buydu. Herhalde bir süre Milli Görüş çizgisinde gittiler.

Röportajın tamamını okumak için tıklayınız