Sağlık Bakanı'ndan yeni düzenleme

Sağlık Bakanı'ndan yeni düzenleme

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2014 yılının sonunda gereksiz yere anjiyo ve sezaryen yaptığı, lüzumsuz yere ilaç yazdığı tespit edilen doktorlara ceza yağacağını açıkladı.

AMACIMIZ GEREKSİZ SEZERYANI ENGELLEMEK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 2013 yılı değerlendirme ve sağlıkta gelecek vizyonu toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda aile hekimlerine reçeteleri ile ilgili yapılan aylık bilgilendirmelerin bir benzerinin tüm hekimlere uygulanacağını gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı, 2014 yılı sonunda anjiyo, sezeryan ve reçetelerde yazılan antibiyotik oranları ile ilgili verilerin yer aldığı bir bilgilendirme karnesini hekimlerle paylaşacak. 2014 yılı sonunda tüm hekim ve hastanelere yazdıkları reçetelerdeki antibiyotik oranı, yaptıkların doğumlardaki sezeryan oranı ve anjiyo sayıları ile ilgili bilgilendirme yapacaklarını belirten Müezzinoğlu, “Hekim arkadaşımızla bilimsel veri ve kendi uygulamalarının kıyaslaması içeren bilgilendirmeyi paylaşacağız. Amacımız gereksiz sezeryanı, gereksiz anjiyoyu, gereksiz ilaç kullanımı bilinçli ve endikasyonlu noktaya taşımak.” diye konuştu.

GÖZ, DİŞ VE KULAK TARAMASI

Aile hekimlerini diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcisi personeli ile desteklemeyi planladıklarını açıklayan Bakan Müezzinoğlu, yeni hizmetler hakkında şu bilgileri verdi: Aile sağlığı merkezleri Cumartesi ve Pazar günleri de açık olacak. Aile hekimlerinin müdahalede yetersiz kaldığı durumlarda vakalar hastanelere başvuracak. Bunun dışında diş hekimlerimizle birlikte 2-12 yaş grubundaki tüm çocuklarımızı ağız ve diş sağlığı taramasından geçirmeyi planlıyoruz. Bu amaçla 81 vilayette yeterli sayıda gezici ağız diş aracının, yanı diş ünitesinin olduğu ünitelerde çocuklarımızn ağız diş muayenelerinin yapıldığı bir çalışmayı projelendiriyoruz'' diye konuştu. İşitme taramasına da okul çağı çocuklarını da dahil ettiklerini bildiren Müezzinoğlu, okul öncesi çocuklarda görme taramalarını yapacaklarını bildirdi.