Hangisi daha sağlıklı: Kahve ya da çay
ensonhaber.com

Kahve ve çay dünyanın en popüler içecekleri arasındadır. İkisi de benzer sağlık yararları sağlarken, bazı farklılıkları vardır.

İşte hangisini seçeceğinize karar vermenize yardımcı olmak için kahve ve siyah çay karşılaştırması.

Hangisi daha sağlıklı: Kahve ya da çay

KAFEİN İÇERİĞİ

Kafein, dünyada en çok tüketilen uyarıcıdır. Kahve ve çay dahil birçok meşrubatta bulunur. İnsan sağlığı üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkileri ile bilinir. İki eşit porsiyonda çaya göre kahve iki kat fazla kafein içerir. İnsan tüketimi için güvenli kabul edilen kafein miktarı günlük 400 mg'dır. Bir fincan (240 ml) demlenmiş kahvede ortalama 95 mg kafein bulunurken, aynı porsiyon çay 47 mg kafein içerir.

Bilim adamları kafeinin olumlu etkilerini araştırırken öncelikle kahveye odaklanmış olsalar da, her iki içecek de bu maddenin farklı miktarlarını içermesine rağmen sağlık açısından yarar sağlayabilir. Kafein alımı bazı kronik hastalıklar riskini azaltabilir ve atletik performansı, ruh halini ve zihinsel uyanıklığı artırabilir. Kafein, merkezi sinir sisteminiz için güçlü bir uyarıcı görevi görür, bu yüzden sporda performans arttırıcı bir madde olarak kabul edilir.

Kafeinin zihinsel uyanıklık üzerindeki etkisine gelince, araştırmalar hem basit hem de karmaşık görevlerde performansı artırdığını gösteriyor. Dengeli kafein alımı demans, Alzheimer hastalığı, metabolik sendrom ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına karşı koruyucu etkiler gösterebilir.

Hangisi daha sağlıklı: Kahve ya da çay

ANTİOKSİDANLAR AÇISINDAN ZENGİN

Antioksidanlar vücudunuzu serbest radikal hasarlarına karşı korur ve bu da bazı kronik hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Hem çay hem de kahve, özellikle polifenoller olan antioksidanlarla doludur.

Çay ve kahvede birçok polifenol grubu bulunur. Siyah çay thearubiginler ve kateşinler, kahve ise flavonoidler ve klorojenik asit (CGA) bakımından zengindir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, theaflavinler ve thearubiginlerin, akciğer ve kolon kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini ve sonunda onları öldürdüğünü keşfetmiştir.

Lösemi hücrelerinde yapılan çalışmalar da benzer sonuçlar ortaya koymuş ve siyah çayın kansere karşı koruyucu özelliklerinin olabileceğini göstermiştir. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Öte yandan, kahvenin antikanser özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, CGA içeriğinin, gastrointestinal ve karaciğer kanserine karşı koruyan, güçlü bir kanser hücresi büyümesi durdurucu görevi gördüğünü keşfetmiştir.

Antioksidan aktivitelerinin yanı sıra, polifenoller kalp hastalığı riskini de düşürmektedir.

Haberin tamamı için KadınVeKadınHangisi daha sağlıklı: Kahve ya da çay