Katarakt nedir

Ameliyat dışında tedavisi olmayan katarakt hastalığı, göz içinde bulunan ve görmemizi sağlayan merceğin giderek görme fonksiyonunu kaybetmesidir.

Kameraya benzeyen göz optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen görüntülerin görme merkezine net olarak gidebilmesi için içinden geçen dokuların saydam olması gerekmektedir. Genç yaşlarda içinden kolayca ışığın geçmesine izin veren lensin zamanla çeşitli nedenlerden dolayı şeffaflığını kaybetmesi ve görüntülerin geçişine izin vermeyecek şekilde kalınlaşmasına katarakt denir.

Katarakt nedir

KATARAKT BELİRTİLERİ

Katarakt başladığı andan itibaren kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyecek şekilde hem uzak hem de yakın görüşün giderek bozulmasına neden olur.

En önemli belirtisi görmede azalma olan katarakt hastalığının diğer belirtileri ise şöyledir:

- Işıklar etrafından hareler görme

- Çift görme

- Renklerin soluk olarak algılanması

- Gözlük numaralarının sık değiştirilmesi

- Kitap okumada zorluk

- Gece görüşünde bozulma

Katarakt nedir

KATARAKT TEDAVİSİ

İlaçla tedavisi olmayan katarakt hastalığının tek tedavisi cerrahi müdahaledir. Fakat her katarakt belirtisinde hekimler ameliyat önermez. Kataraktın kişinin sosyal hayatını olumsuz etkilediği taktirde ameliyat yapılabilir. Teknolojik gelişmelerle birlikte katarakt ameliyatı da kolaylaşmıştır. Modern tekniklerle günümüzde katarakt ameliyatı narkozsuz ve iğnesiz bir şekilde yapılarak aynı gün taburcu olunabilir.