Taksim'de tuzluğa meydan dayağı

Taksim'de tuzluğa meydan dayağı

Türk Böbrek Vakfı gönüllüleri, Türkiye'nin temasını "Tuz" olarak belirlediği 8 Mart Dünya Böbrek Günü'nde Taksim Meydanı'nda hazırlanan dev tuzluğa "meydan dayağı" atarak, vatandaşları tuz kullanımına karşı uyardı.

ÜÇ BEYAZA SAVAŞ

Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki Galatasaray Lisesi önünde toplanan Türk Böbrek Vakfı gönüllüleri, "Şeker ve tuz tüketiminizi azaltın böbreklerinizi kurtarın" yazılı pankartın arkasında toplanarak, "Üç beyaz: Un, tuz ve şeker tüketimini azaltın", "Tuz tüketiminizi günde 6 gram ile sınırlayın", "Yılda en az bir kez idrar tahlili yaptırın" ile "Yüksek tansiyon ve şeker böbreklerinize zarar verir" yazılı dövizler taşıyarak, UPS Spor Kulübü Bandosu eşliğinde Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

Cumhuriyet Anıtı önünde bir açıklama yapan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, her yıl Mart ayının ikinci perşembe gününün tüm dünyada Böbrek Günü olarak kutlandığını hatırlattı.

Dünya Böbrek Günü'ndeki uluslararası temanın "Organ nakli" olduğunu ifade eden Erk, aşırı tuz tüketimi ve bunun böbrek sağlığına olan etkileri nedeniyle Türkiye'deki temanın ise "Tuz" olarak belirlendiğini kaydetti.

Erk, Türkiye'de kişi başı tuz tüketim miktarının 18 gram olması nedeniyle Türk halkının böbrek hastalıklarına yakalanma riskinin yükseldiğini belirterek, "Sağlıklı bir bireyin günlük tuz ihtiyacı 6 gramdır. Bu da bir çay kaşığı dolusudur" dedi.

Dünya Böbrek Günü'nün bu yıl Dünya Kadınlar Günü'ne denk gelmesinin çok manidar olduğunu ifade eden Erk, "Mutfağın maestrosu olan kadınlarımıza büyük görev düşmektedir. Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, sağlıklı nesillerin yetişmesi adına tuz tüketiminde olabildiğince cimri davranmalarını ve tuzlu yemek yapma alışkanlıklarını terk etmelerini diliyorum" diye konuştu.

Mutfaklardaki tuz tüketiminin azaltılması ve böbrek sağlığının korunması için çeşitli platformlara destek verdiklerini anlatan Erk, geçen yıl başlatılan çalışmaların bu yıl hız kazandığına dikkat çekerek, paketli gıdaların üzerinde tuz gramajlarının belirtilmesi, restoran ve fast food zincirlerinden tuzlukların kaldırılması ve talep üzerine gelmesi için gerekli meslek grupları ile görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.

TUZLUĞA MEYDAN DAYAĞI

Erk, bu konuda Sağlık Bakanlığı ve TBMM Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün de çalışmalara ciddi anlamda destek verdiğini kaydetti.

Etkinlik kapsamında Türk Böbrek Vakfı tarafından hazırlanan dev tuzluk, Timur Erk, manken ve sunucu İpek Tanrıyar, öğrenciler ve katılımcılar tarafından boks eldivenleri ile yumruklanarak, vatandaşlar tuz kullanımına karşı uyarıldı.