Şehit cenazesi sonrası cami mi cemevi mi tartışması

Şehit cenazesi sonrası cami mi cemevi mi tartışması

Foça'dan Şehit düşen Özkan Ateşli için önce Haramidere Cemevi'nde, sonra Ataköy 5. Kısım Camii'nde cenaze namazı kılınması tartışma yarattı. "Alevilerin cenazesi nerede kaldırılır" sorusuna Türk Diyanet Vakıf Sen Başkanı Ünal, "Aleviler Müslümandır cenaze namazları camide kılınmalıdır" diye konuşurken Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski Başkanı Kazım Genç, "İtikat sahibi aleviler cenazelerini cemevlerinden kaldırırlar" dedi.

DEVLET ERKANI CAMİDEYDİ

Haramidere Cemevi'nde kılınan cenaze namazının ardından şehidin naaşı Ataköy 5'inci Kısım Camisi'ne getirildi. Buradaki törene Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın katıldı. Devlet erkanının yanı sıra cenaze namazında Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu da hazır bulundu. Cenaze namazının ardından şehidin eşi Dilara Ateşli eşinin naaşının top arabasıyla geçişi sırasında fenalaşarak yere düştü. Şehit Özkan Ateşli askeri törenin ve kılınan cenaze namazının ardından ailesinin isteği üzerine Büyükçekmece Mezarlığı'nda toprağa verildi. Şehit'in cenazesi kaldırıldı ancak cemevinden mi camiden mi kalkmalıydı tartışmaları bitmedi.

DEVLET NEDEN CEMEVİNE GELMİYOR

Vatan gazetesinin haberine göre, cenazenin cemevindeki törenin ardından resmi tören yapılacak diye zorla camiye götürüldüğünü iddia eden ve "Alevilerin dirisine de ölüsüne de asimilasyon uygulanıyor" diyerek tepki gösteren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "Söylediklerimin arkasındayım. Cemevinde tören yapıldıktan sonra camiye götürüldü. Neden iki tören yapma ihtiyacı duyuyorlar ki.Sorun ailenin isteyip sitememesi değil farz edelim aile saha sonra camiye gitmesine bir şey demedi. Burada önemli olan neden camiye götürüldüğüdür. Hazırlıklar camide yapıldı. devlet erkanı oraya gelecek diye cenazemizi götürüyorlar. Devlet neden cemevine gelmiyor. Bu kardeşimizi askere alırken Alevi olup olmadığına bakılmıyor. Ama Şehit olduğu zaman cemevinde tören yaptırmıyorsun. Cenazeyi ayağına getiriyorsun. Bu tamamen inanca kültüre şehide saygısızlıktır."

ALEVİLER MÜSLÜMANDIR NAMAZ CAMİDE KILINMALI

Türk Diyanet Vakıf Sen Başkanı Nuri Ünal ise, "Aleviler Müslümandır. Cenaze namazı İslamiyet'in getirdiği vicbelerden ötürü camilerde ya da mezarlıktaki uygun yerlerde kılınır. Olay gerektirdiği gibi oldu. Cemevindeki törenin ardından Müslüman olduğu için Şehidin cenaze namazı kılınmalıdır. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski Genel Başkanı Kazım Genç ise şunları söyledi. Alevileri'in 15-20 yıl öncesine kadar cemevleri olmadığı için cenazeleri camilerden kaldırılıyordu. Cemevileri kurulmaya başlandıktan sonra cenazeler buralardan kaldırılmaya başlandı. Tabii gelenek olduğu için Aleviler'in bir kısmı halen cenazelerini camilerden kaldırıyor. Anacak itikat sagibi Aleviler cenazelerini cemevlerinden kaldırıyor."

CAMİ DE OLUR CEMEVİ DE

Alo Fetva Hattı'ndaki yetkililer ise, "Cenaze namazı sadece camide kılınır diye bir şart yoktur. Önemli olan cenaze namazının kılınmasıdır. Cemevinde de camide de kılınabilir tekrar camiye götürülmesine gerek yoktur." dedi.

HRİSTİYAN ASKER ŞEHİT OLSA CAMİYE GÖTÜRECEKELR MİYDİ

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan da devlet düzeninde şehitler için düzenlenecek özel bir tören varsa öncesinde kurallarda tespit edilmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: "Tespit edilen bu karallarda da insanların dini inançları hesaba katılacaksa, ona saygılı olarak o icra edilir. O Şehit olan kişi inancı her ne ise kimin için şehit olmuş olacaktır. Cemevinin bir ibadet yeri olarak şehidi kendi inancı doğrultusunda yolcu etmesi yetmiyor, camide de tören yapılmasını ekliyorlar. Peki bir Hristiyan çocuk Şehit olsaydı ne olacaktı. Önce kiliseye gidecekti sonra da camiye mi? Böyle bir ayrım çok sakıncalıdır."