Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi gerekli miydi - izle

Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi gerekli miydi - izle

Reytingi en yüksek dizi olan Muhteşem Yüzyıl'ın efsane sahnesi son bölümde ekrana geldi. Kanuni Mustafa'yı boğdurttu, ekranlar bu sahneye kilitlendi.

Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi gerekli miydi - izle

Muhteşem Yüzyıl Şehzade Mustafa'nın ölümü sahnesi - izle

ŞEHZADE MUSTAFA ÖLDÜRÜLDÜ

Mustafa'nın ölümüne hükmeden Süleyman, sessizliğe büründü. Mustafa, Süleyman'dan gelen emirle ordugaha çağrıldı. Süleyman'ın halinden korkan Hürrem ise Mustafa'nın sona yaklaştığını anladı. Herkes Mustafa'nın ordugaha gitmesini engellemeye çalışırken, Mustafa babasının kendisine kıyacağına inanmak istemedi. Cihangir, babasından Mustafa'yı öldürmeyeceğine dair söz aldı. Atmaca ve Taşlıcalı Mustafa'dan gizli bir isyan tertip etti. Son anda ihaneti anlayan Atmaca, ölümle burun buruna geldi ve şehzade Mustafa çadıra girdi.

Ardından Mustafa, babasının çadırında cellatlarla karşılaştı. Uzun bir mücadeleden sonra cellatlar Mustafa'yı öldürdü. Muhteşem Yüzyıl'ın, ekrana geldiği günden itibaren en merak edilen sahnesinde Şehzade Mustafa'yı Mehmet Günsur canlandırdı.

"ŞEHZADE'NİN ŞEHADETİNİ HÜRREM'E HAVALE ETTİLER AMA.."

Dizinin merakla beklenen sahnesinin nasıl yaşandığını tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu, Hürriyet Gazetesi'ne anlattı:

"Tarihçiler, erkek olduğu için bir kadının öne çıkmasını hazmedemiyor ve bu yüzden Hürrem Sultan'a düşmanlık duyuyorlar. Kösem Sultan'a da bunu yapıldı...
Şehzade Mustafa'nın ölümünü Hürrem ve Rüstem'e ihale ediyorlar. Ama gerçek böyle değil..."

"ŞAH'A YAZILAN MEKTUP, DEVLETE İSYANDIR"

"Şehzade'nin İran Şahı'na yazdığı mektuplar ele geçirildi. Kanuni Sultan Süleyman 46 yıllık bir padişah ve çok sağlam bir istihbarat ağı var. Ayrıca Şehzade'nin ve Şehzade'nin katiplerinin yazısını da tanır. Şehzade Mustafa, Bağy suçu işlemiş. Bu, "devlete isyan" anlamına geliyor. Şimdi de olduğu gibi bu bir suç..."

"KANUNİ, ŞEHZADE'Yİ İZLETİYORDU"

"Kanuni, Şehzade'yi izletiyordu. Şehzade'nin İran Şahı'na yazdığı mektuplar ele geçirildi. Mektuplarda, "Babam yaşlandı, tahta benim geçmem gerekli, dedem Yavuz Sultan Selim gibi..." yazıyordu."

MUSTAFA'YI İDAMA GÖTÜREN OLAY

"Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebussuud Efendi'ye de danışarak mahkeme kararı aldırdı ve oğlunun idamına karar verdi. O sıra da İran'a karşı bir savaş vardı, zaten İran'la aramız hiç iyi olmadı... Kanuni, Amasya Valisi olan oğlu Mustafa'yı "Konya'ya gidiyorum, sen de gel" dedi. Konya Ovası'na çadırlar kuruldu. Kanuni, oğlunu çadırına çağırdı, Mustafa babasını kendisini öldürtebileceğinden hiç şüphelenmediği için gitti. Babasının yanına girerken silahları alındı. O dönem şehzadeler babalarının yanına kılıçlarıyla girebilirdi, ama Mustafa'nınkiler alındı. Kanuni elini öptürdü, yarım ağız halini hatırını sordu. Mustafa daha sonra kendi çadırına döndü. Burada onu 7 dilsiz cellat bekliyor ve Zal Rüstem Ağa bekliyordu. Şehzade çadıra girer girmez cellatlar üzerine çullandı, Mustafa direndi. Bir perdenin arkasında bekleyen Zal Rüstem Ağa, Şehzade'nin arkasından dolanarak boynuna kement atarak boğdu. Kanunlar gereği Hanedan ailesinden birinin kanı dökülemeyeceği için Şehzade Mustafa boğularak idam edildi."

"Bu sırada Kanuni sultan Süleyman'ın çadırında ağlayarak Kuran-ı Kerim okuduğu rivayet edilir. Ayrıca Şehzade Mustafa'nın adına tuğra çektirmiştir, bu padişahlık alametidir."

"BİR ŞEHZADENİN HAYAT MI , YOKSA DEVLETİN DÜZENİ Mİ.."

"Üç tane padişahlık alameti vardır. Bunlar, Tura çektirmek, adına hutbe okutmak ve adına para bastırmak.. Padişah olmadan bunları yaptırmak suçtur ve cezası idamdır. Yani Şehzade Mustafa hakkında iki idam kararı vardır. O zaman ortaya şu soru çıkıyor, Bir şehzadenin hayatı mı, yoksa devletin düzeni mi?"

Bugün baktığımızda çirkin görünüyor, ama Devletin selameti için şehzade orada şehit ediliyor."

Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi gerekli miydi - izle

Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi gerekli miydi - izle