Selin Sayek Böke kimdir

Selin Sayek Böke kimdir

Prof. Dr. İskender Sayek ve Dr. Füsun Sayek'in kızı olan Selin Sayek Böke, 1972 yılında doğdu. Selin Sayek Böke, lise eğitimini 1989 yılında TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1993 yılında ODTÜ İktisat bölümü’nden lisans diplomasını aldı.1993-1999 yılları arasında Duke Üniversitesi’nde iktisat alanında yükseklisans ve doktora çalışmalarını sürdürdü.

Bir çocuk annesi olan Böke, İngilizce bilmektedir. Aynı zamanda Tansu Çiller'e de benzetilen Böke, CHP MYK üyesidir. CHP'nin 6 Eylül 2014’te gerçekleştirilen 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Parti Meclisi’ne seçilen Böke, 14 Eylül 2014 tarihinde Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi.

Böke, doktora çalışmalarını sürdürdüğü Duke Üniversitesi’nde ders vermenin yanı sıra Dünya Bankası projelerinde danışmanlık görevlerinde de bulundu. Bu danışmanlık görevleri kapsamında Güney Afrika, Doğu ve Orta Avrupa ekonomilerine dair projelerde çalıştı. 1999 yılında Duke Üniversitesi’nden iktisat doktorasını aldı.

IMF'NİN WASHINGTON OFİSİNDE EKONOMİST OLARAK ÇALIŞTI

1999-2001 yılları arasında Bentley Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak çalıştı. 2001-2003 yılları arasında IMF’nin Washington DC ofisinde Ekonomist olarak görev aldı. Uganda masasındaki görevini sürdürürken aynı yıllarda Ziyaretçi Öğretim Üyesi olarak Georgetown Üniversitesi’nde ders verdi.

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ'NDE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

2003 yılından beri Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünde öğretim üyesi olarak görev alan Selin Sayek Böke, 2010 yılında Doçent oldu. 2011-2014 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı görevini sürdürdü. 2013-14 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini yürüttü.

KÜRESEL EKONOMİDE MÜKEMMELİYET ÖDÜLÜ'NÜ KAZANDI

2011 yılından itibaren TÜBİTAK Sosyal Bilimler Araştırma Grubu (SOBAG) Danışma Kurulu Üyesi olan Böke, yaptığı bilimsel çalışmalarla birçok uluslararası ve ulusal endeksli dergide ve kitaplarda yazılarını yayınlandı. Böke, aynı zamanda “Uluslararası iktisat alanında doğrudan yabancı yatırımların etkileri ve belirleyicileri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 2010 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü almıştır.

2007 yılında Almanya’daki Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün verdiği ‘Küresel Ekonomide Mükemmeliyet Ödülü’nü (Excellence Award in Global Economic Affairs) kazanan dört ekonomistten biri oldu. Ödül, enstitünün yanı sıra Kiel şehri ve Schelswig Holstein Eyaleti hükümetiyle ortaklaşa veriliyor.

35 yaşın altındaki ekonomistlerin başvurabildiği Kiel Enstitüsü Küresel Ekonomide Mükemmeliyet Ödülü, en parlak araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. Böke Tübitak Teşvik Ödülü'nün yanı sıra 2011 yılında da Mustafa Parlar Vakfı Teşvik Ödülü'nü de kazanmıştır.

CHP KURULTAYI SONRASI ELEŞTİRİLER

CHP’nin 2014 yılında gerçekleşen kurultayı sonrasında, Ekonomik Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine Selin Sayek Böke’nin getirilmesi, CHP’nin ekonomi politikaları açısından tercihinin, neo-liberal, aşırı finansallaşmaya dayalı, küreselleşmeci çizgiden yana netleştiğine dair eleştirileri de beraberinde getirdi.

Böke, kendisi üzerinden yapılan CHP'nin sosyal demokrat bir çizgiden uzaklaşma eleştirilerine karşı "Sendikal haklar, kadın ve gençlerin ekonomik ve sosyal düzenin entegre bir parçası olmaları, kuvvetli bir sosyal devlet ve muhtaçlığı ortadan kaldırmayı hedefleyen anlayış mı neoliberal politika?" cümleleriyle partisinin ekonomi politikasını yorumladı.

KAPİTALİZME UYUM SAĞLAMA(MA)LIYIZ

2014'de CHP'nin Antalya'da düzenlediği kampta Selin Sayek Böke'nin sunumunda "Kapitalizme uyum sağlamalıyız. CHP’nin kapitalizme uyumlu, insana dokunan sosyal demokrat bir üretim modelini toplumun önüne koyması gerekmektedir" şeklindeki sözleri de gündemde tartışma yarattı.

Selin Sayek Böke, Antalya kampında kendisine atfedilen sözlere sonrasında açıklık getirerek, "Kapitalizme uyumlu bir ekonomi politikasından değil, kapitalist düzen yerine toplumcu bir ekonomi modelini halka sunmanın şart olduğunu söyledim. Medyaya eksik yansımış'' cümleleriyle kendisini savundu.

CUMHURBAŞKANI BİLEREK YAPIYOR

CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke 2015 yılında tekrar tartışma yaratacak açıklamalarda bulunarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilinçli olarak dövize değer kazandırdığını ifade etti.

Selin Sayek Böke, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz lobisi hakkındaki eleştirileri sonrasında “Doların yükselişe geçmesi hikayesi ‘faiz düşsün’ diye başladı. Cumhurbaşkanı bunu bilmiyor olamaz. Onun için Cumhurbaşkanı’nın bu müdahaleleri bırakması gerekiyor” cümleleriyle partisi içinde ve sosyal medyada yeni tartışmalara sebep olmuştu.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE DUR DEMEK İÇİN SİYASETTE

Böke, Şubat 2015'te Siyaset Dergisi tarafından düzenlenen "20.Yıl Özel Ödülleri" töreninde aldığı "20.Yıl Özel Ödülü" ardından "Özgecanlar ölmesin, kadınlar şiddet görmesin diye girdiğim siyasette ilk ödülüm" cümleleriyle siyaset hayatına neden girdiğini belirtti.

25 MİLYAR TL'Yİ EMEKLİLERE DAĞITACAK

Selin Sayek Böke, son olarak Sözcü'den Özlem Gürses'e verdiği röportajında, AK Parti'nin politika üretemediği vurgusunda bulunarak "Sa­de­ce tü­tün üze­rin­den top­la­dık­la­rı Özel Tü­ke­tim Ver­gi­si 25 mil­yar Türk li­ra­sı" dedi. Böke, 25 milyar Türk lirası vergiyi emeklilere dağıtacağını açıklayarak yeni tartışmalara özne oldu.

Aynı zamanda Böke, @selinsayekboke hesabıyla Twitter üzerinden takipçilerine ulaşmaktadır.