Sendika Başkanı'ndan madencilere çağrı: Mesaiye başlayın

Sendika Başkanı'ndan madencilere çağrı: Mesaiye başlayın

Soma'da yaşanan facianın ardından CHP Milletvekili Özgür Özel, Soma Holding'in diğer ocaklarında ve bölgedeki başka madenlerde üretime başlanması için işçilere çağrı yapıldığını açıkladı. Bakan Çelik'e de durumu bildirdiğini belirtti. Soma'da şu anda çok ağır bir travmanın yaşandığına dikkat çekerek, "301 işçinin yasını tutan buradaki bütün maden işçileridir. Psikolojik olarak oraya girmesi ne İş Kanunu'na ne uluslararası iş hukukuna uygundur" dedi.

"ÇALIŞMASINLAR DA NE YAPSINLAR?"

Özel'in bu açıklamalarının ardından, Soma'da örgütlü olan Türkiye Maden İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul'a, "İşçilerden işbaşı yapmaları istenmiş, siz sendika olarak ne diyorsunuz" sorusu yöneltildi. Akçul, "Özgür Bey'e hassasiyeti için teşekkür ederim de insanlar evine ekmek götürecek. Çalışmasınlar da ne yapsınlar? Onlara bir alternatif sunabiliyor muyuz, onu söylesinler" dedi.

"MAAŞ ALAMAZLARSA EVLERİNE İCRA GELİR"

"Peki ama yaşanan kaza malum, şimdi bölgenin tamamında gerçek anlamda bir teftiş, inceleme, riskleri ortaya koymak gerekmez mi?" sorusuna Akçul, "Arkadaşların yoğun talebi var, biz işimize başlayalım, diyorlar. Bizim kendi arkadaşlarımız oralarda durumu inceleyecekler. İşçi arkadaşlarımız var, uzman değiller ama iyi kötü madencilikte bayağı tecrübeli arkadaşlar var. Ocaklarda güvenlikli durum yoksa zaten bize gelir, söylerler. Kimse bile bile tehlikeye gitmez, inanın buna. Ama ekmek önemli. Evine götüreceği ekmek önemli. Kredi çekmişler, ödemeleri gereken taksitleri var. Maaş alamazsa evine icra gelecek. Neredeyse tamamının kredi borcu var. Buna bir alternatif bulalım da o zaman işe gitmeyin, diyelim" yanıtını verdi.

"BU ARKADAŞLARIN ÇALIŞMAYA İHTİYACI VAR"

Başkan Akçul, "Madem güvenlik sorunu olduğunu deneyimli işçi arkadaşlarınız biliyor, o zaman bu faciadan önce sizi uyarmadılar mı" sorusuna ise "Bakın orada bir güvenlik bir problemi varsa, tabii ki gitmesinler. Şimdi hem bizim yönetici arkadaşlar hem de üyelerimiz durumu incelediklerini söylediler. Ben dün gece tv yayını için Ankara'ya geldim. Ama şimdi yeniden yola çıkıyorum. Söylediğim her cümle bir yere çekiliyor. Artık hangi kelimeyi nerede konuşacağımı da bilemiyorum. Ama bu arkadaşların işe çalışmaya ihtiyacı var" yanıtını verdi.