Alplerin kozmopolit şehri: Basel

İsviçre'nin kuzeybatısında bulunan bir sınır şehri olan Basel, Zürih ve Cenevre'den sonraki en büyük üçüncü şehir olarak biliniyor.

Alplerin kozmopolit şehri: Basel

Şehri ziyaret eden Melih Uslu, Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Basel'de yaşadığı tecrübeleri anlattı:

BEYELER VAKFI

Beyeler Ailesi’nin kişisel sanat koleksiyonu 1997 yılından bu yana vakıf çatısı altında sergileniyor. Müzesi, sergi salonları, restoran ve alışveriş alanlarıyla dev bir sanat kompleksine dönüşen mekânda dünyaca ünlü eserler görülebilir. Mimari açıdan müze kadar değerli bir yapıya sahip vakfın salonlarını Monet, Van Gogh, Picasso ve Miro tabloları süslüyor.

Alplerin kozmopolit şehri: Basel-Foto Galeri

TINGUELY MÜZESİ

Basel’in yanı sıra, İsviçre, Fransa ve Almanya’nın aralarında bulunduğu 190 müze, kale ve bahçenin tek bir kartla gezilebileceği ‘MuseumPass kart’ (www.museumspass.com) ile ücretsiz girebileceğiniz mekânlardan biri de Jean Tinguely Müzesi. Müzede, Tinguely ve arkadaşlarının yanı sıra Avrupa’nın çeşitli yerlerinden modern sanatçıların eserleri sergileniyor.

Alplerin kozmopolit şehri: Basel

FASNACHT KARNAVALI

Basel, şehrin en ünlü ve görkemli etkinliği olan Fasnacht’ın yapılacağı 14-16 Mart 2011 tarihlerini iple çekiyor. Üç gün boyunca sürecek karnavalda sabah saat 4’te şehrin tüm ışıkları söndürülüp fenerler yakılıyor. Hemen ardından hafızalardan silinmeyecek maskeler, sıra dışı kostümler, davul ritimleri ve piccolo eşliğinde şehrin sokaklarında yürüyüşe geçiliyor.

Alplerin kozmopolit şehri: Basel

FASNACHTSBRUNNEN ÇEŞMESİ

Göz alıcı çeşmeler kenti Basel, tarihin farklı dönemlerine ait büyüleyici çeşme ve fıskiyeleriyle de beğeni topluyor. Mount Katedrali, Augustiner, Holbein, Gemsberg ve Pisoni gibi güzel örneklerin yanı sıra Fasnachtbrunnen, Basel’deki en güzel çeşmelerden biri. Karnaval Çeşmesi olarak da anılan eser, Jean Tinguely tarafından tasarlanmış. 1977 yılında tamamlanan çeşmenin üzerinde hareketli şekilde su püskürtebilen dokuz farklı karakter, su havuzu ve sıra dışı heykeller bulunuyor.

Alplerin kozmopolit şehri: Basel