Sinop Cezaevi'ne tekstil fabrikası açıldı
AA

sinop

Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda yapımı tamamlanan ve yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlanması planlanan tekstil fabrikası törenle hizmete girdi.

Törende katılan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Türkiye'nin bugün itibariyle 357 ceza ve infaz kurumunda 163 bin 816 civarında tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu anlattı.

CEZA İNFAZ KURUMLARI YENİLENDİ

Uluslararası alanda gelişmelere uygun olarak son 12 yılda infaz alanında reformlar gerçekleştirildiğini ifade eden Menteş, bunun sonucunda ceza infaz kurumlarının fiziki yapıları yenilenerek, çocuklar, kadınlar ve psikolojik rahatsızlıkları bulunanlara özgü ceza infaz kurumları inşa edildiğini kaydetti.

Sinop Cezaevi'ne tekstil fabrikası açıldı

HÜKÜMLÜLER MESLEKİ EĞİTİM ALIYOR

Menteş, buralardaki hükümlülerin Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumuyla gerçekleştirilen mesleki eğitim kurslarıyla teorik ve uygulamalı eğitim aldıklarını dile getirerek, burada kalanların meslek sahibi olmaları adına önemli bir eğitimden geçtiklerini vurguladı.

İŞ BULMALARINA YARDIMCI OLACAK

Ceza infaz sisteminde yapılan değişikliklerle cezaevlerinin artık boş zamanlar geçirilen alanlar olmaktan çıkarak üreten ve katma değer oluşturan kuruluşlar haline geldiğini belirten Menteş, "Bu tesiste kurumlarda bulunan hükümlüler, aldıkları mesleki eğitimleri pratiğe dönüştürecekler ve bu anlamda önemli bir mesleki tecrübeye sahip olacaklardır. Hükümlülerin edindikleri bu tecrübe, ceza infaz kurumundan salıverildikten sonra iş bulmalarına yardım edecektir" şeklinde konuştu.

Sinop Cezaevi'ne tekstil fabrikası açıldı

GEÇEN YIL İTİBARİYLE İŞYURTLARI SAYISI ARTTI

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da suça sürüklenen bireylerin rehabilite edilmesi için çeşitli çalışmalar yapıldığını, bunun için özel eğitimler ve psikososyal programlar oluşturulduğunu söyledi.

Türkiye'de bu alanda uluslararası uygulamalara örnek çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Yıldırım, bu kapsamda hükümlülere okuma yazma kurslarından lisans ve lisansüstü eğitime kadar her kademe eğitim imkanı sağlandığını anlattı.

SAYI 250'YE ULAŞTI

Yıldırım, işyurtları sisteminin, hükümlülere meslek edindirmek veya var olan mesleklerini geliştirmek amacıyla 1997 yılında oluşturulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Geçen yıl itibariyle işyurdu sayısı ülkemizde 250'ye ulaşmış, çalışan sayısı 33 bin 880 olarak gerçekleşmiştir. Bu yıl, işyurtlarımız dışında 80 kamu kurumuyla yapılan protokollerle bin 76 hükümlüye çalışma imkanı sağlanmış yine 30 özel sektör firmasıyla yapılan işbirlikleriyle de 585 hükümlüye çalışma imkanı temin etmiştir. Bu çalışmalar 2012 - 2015 dönemi itibariyle değerlendirildiğinde kamu kurumlarıyla gerçekleştirilen protokol sayısının yaklaşık 400,  kamu kurumlarında çalışan hükümlü sayısının 5 bin 500, özel sektörle işbirliği sayısının yaklaşık 240 ve bu işbirlikleri sayesinde çalışan hükümlü sayısının 4 bin civarında olduğu görülmektedir."

"300 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK"

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise kamu - özel sektör işbirliğiyle girişimcilik ve üretimin büyük bir sosyal fayda ile taçlandırıldığı bir projenin açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Daha önce tamamen kamu yatırımı olarak gerçekleştirilen ve kapalı cezaevlerinde uygulanan bu yöntemin farklı üretim tesisleri şeklinde gerçekleştirildiğine işaret eden Olpak, "Ancak bu defa ortak bir çalışmanın sonucu olarak toplam 2 bin 500 metrekarelik bir alanda 300 kişiye istihdam sağlayan yaklaşık 1 milyon dolarlık bir öz sermeye yatırımını bu açıdan önemsiyorum" dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri ve davetliler, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfik İşleri Genel Müdürlüğü, İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı, MÜSİAD ve Taha Tekstil işbirliğiyle yapılan tesisi gezdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)