Sırrı Süreyya Önder: Ateşkes koşulları ihlal edildi

altın.jpg

İmralı Heyeti'nde yer alan isimlerden HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Bugün Kürtlere kükreyenler, bu ordunun başına çuval geçirildiğinde terbiyeden ölecek gibi sesini çıkarmadı. TSK, iktidar bloğu arasındaki çatışmayı Kürtlere ihraç ederek bundan kurtulacağını düşünüyor” dedi.

HDP’den Genelkurmay Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e tepki geldi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HDP’li Sırrı Süreyya Önder, “Genelkurmay Ortadoğu halklarına katliam getiren güçleri terörist olarak nitelese, ülkesi için daha hayırlı bir iş görmüş olur” dedi:

"ONLARCA GENERAL İÇERİ ATILIRKEN GENELKURMAY'DAN ÇIT ÇIKMADI"

“Bu ordunun başına çuval geçirildi. Genelkurmay, bu çuval geçirenlere karşı terbiyeden ölecek kadar nazik davrandı. Bu ordunun onlarca generali, kapı kilitleme usulü ile ‘tutun kapıları’ dediler ve hepsini içeri attılar, yine Genelkurmay terbiyesinden çıt çıkarmadı. Genelkurmay Başkanı'nı terörist olarak tutukladıklarında ‘herhalde öyledir zaar’ diye düşünmüş olacak ki, yüzünü hep başka taraflara çevirdi. Şu an egemen iktidar bloğunda derin bir çatışma var. Her zaman olduğu gibi, bu çatışmayı Kürtlere ihraç ederek, kurtulacaklarını düşünüyor olmalılar.”

"MARDİN OPERASYONU ATEŞKES KOŞULLARININ İHLALİDİR"

TSK’nın Mardin’de operasyon yaptığını belirten Önder, “Mardin’de valinin onayı yani hükümetin de oluruyla başlatılan operasyon ateşkes koşullarının ağır bir ihlalidir” dedi.

Önder, “TSK ve hükümetin Süleyman Şah konusunda yapılan anlaşmayı kabul etmediğini” iddia ederek, “Eşme ve Süleyman Şah operasyonu konusundaki reddiyelerini Dışişleri Bakanlığı’na havale ediyorum. Dışişleri Bakanlığı olayın bütün sefahatinde bu iş birliğinde devrededir. Artık sıkıntıyı ve iç çatışmaları Kürt'e ihraç ederek kurtulma dönemi bitmiştir. Bir an önce herkesin ve bütün kurumların demokrasi ayarlarına geri dönmesinde sonsuz fayda vardır” diye konuştu.

BULDAN: TSK YENİDEN DEVREYE GİRDİ

HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan da, TSK’nın bir süredir siyasete müdahale etmekten imtina ettiğini söylerken, “Fakat bugünkü konjonktürde TSK’nın yeniden devreye girdiğini görüyoruz. Son Nevruz mektubunda ‘Eşme Ruhu’ ile ilgili değerlendirmeden sonra TSK’nın yaptığı açıklama, TSK’nın etkin ve yetkin bir şekilde siyasete müdahale ettiği anlamına geliyor” iddiasında bulundu.

AK Parti’nin askerin siyasete müdahalesine yönelik sessiz kaldığını dile getiren Buldan, “AKP bu konuda daha net bir tavır alarak askeri vesayete karşı net bir açıklama yapmalı, sessizliğini bozmalıdır. TSK’nın elini siyasetten çekmesi gerekiyor” diye konuştu.

Buldan, Mardin’de yapılan operasyonun da sürecin ruhuna aykırı olduğunu öne sürerken, “Bu doğrudan sürece yönelik bir müdahaledir” diye konuştu.