Sırrı Süreyya Önder'den Öcalan'a: Siz benim babamsınız
Detay Haber

sırrı öcalan

İmralı Notları kitabından yayınlanan bir bölümde, görüşme sırasında Öcalan'la Sırrı Süreyya Önder arasında "baba" konuşması geçiyor.

Demokratik İslam Konferansı için kendisine önerdiği İhsan Eliaçık'la görüştüğü söyleyen Sırrı Süreyya'ya Öcalan, "Ben de Müslümanım, sağ duyulu bir Müslümanım" sözleriyle karşılık veriyor.

"BENİM BABAM SİZSİNİZ"

A. Öcalan: Siyaseti doğru. dikkatli ve ciddi yapmalısınız. Eme­ğinize saygı duymalısınız, yoksa kasıp kavrulursunuz. Buna dikkat etmelisiniz. Sırrı, sen yedi yıl cezaevinde kaldın, kendi emeğine sahip çıkmalısın. Kaldı ki sen bir yetimsin.

S. S. Önder: Olur mu Başkanım? Siz söylediniz ya, benim babam sizsiniz, ben kendimi yetim saymıyorum.

A. Öcalan: (Çok güldü) Ben senin siyaseten babanım, sen bana siyaseten Adıyaman'daki o değerli emekçi İl Başkanının emanetisin. Bizim de bir sol geleneğimiz var, emek geleneğimiz var, buna sahip çıkıyoruz. Ekonomik güçlükterin var, biliyorum, onu çözebilirsiniz.

Sırrı Süreyya Önder'den Öcalan'a: Siz benim babamsınız

ÖCALAN: BEN DE MÜSLÜMANIM

S. S. Önder: ...Başkanım, Demokratik İslam Konferansı için Hazırlık Komisyonumuzdaki arkadaşlar bir bilgilendirme yaptılar. Öncelikle Nisan ayı­nın sonlarına doğru olacak. Ondan önce olmasının önünde iki engel var. Birisi seçimler, diğeri yeterli hazırlık, etkin ve geniş katılım ve bazı temel kavramlar üzerinde sürdürülen iç çalışmalarla tartışmanın belli bir odağa oıurtulması çabaları. Sizin öneriniz üzerine arkadaşlar İhsan Eliaçık'la görüştüler. Çağrıcılar Komisyonuna ve konferansa belli düzeylerde katkı sunmayı kabul etti. Esas olarak çerçeveyi İktidar İslam'ı üzerine kurmanın faydasına inanıyoruz. Genel hatlarıyla bu merkezdedir.

A. Öcalan: Bu konudaki düşüncelerimi daha önce söylemiştim. Aynısı yeterlidir. Söyle Altan'a, bu demokratiklik vurgusunu anlat. Bu gerçekleri bilerek ve katkı sunarak yapmalı bunu. Babasının hatırasını unutmaması gerekiyor. Ajanlarla yan yana durmamalı. İslam ile ikiyüzlülerini birbirinden ayırmak için rol oynayacaktı. Halen de bunu yapabilir. İslam zulme karşı çıkmaktır. Ben de Müslümanım, sağduyulu bir Müslümanım. Babamın İslam'ı yaşayış tarzı meş­hurdu. İslam'a aykırı değilim, İslam'ı kültürel bir olgu olarak ele alıyorum. Bizimki kültürel İslam'dır. Bu El Kaide, ABD'de kuruldu. Cemaat, ABD'de kuruldu. Bush, Hıristiyanlarca en büyük savaşını yapmak için Irak'a gitti. Bunlar iyice açığa çıkmalı. İhsan Eliaçık ve antikapitalistler doğru okuyorlar. Ortadoğu insanının kültürel yapısı, geleneği ve kültürü içinde İslam'ın özü açığa çıkarılmalıdır. Yapay İslam oluşturulmamalı. İslam'ı bunlardan kurtaracağız. Altan'a söyle, ben İslami renge karşı değilim. Altan Tan'ın tedbiri nedir? Onların hepsi ajan güçlerdir. "Öcalan babanın anısı için bu ajanları teşhir etmeni bekliyor. Rantı, zalimi vb. teşhir et" deyin.