Siyaset akademisinde Öcalan'a 'peygamber' benzetmesi

Siyaset akademisinde Öcalan'a 'peygamber' benzetmesi

Diyarbakır'da geçen mart ayında BDP'nin siyaset akademisine yönelik olarak düzenlenen operasyonla ilgili iddianame tamamlandı. İddianamede 10'u tutuklu 27 sanık hakkında 7.5 ile 36 yıl arasında hapis cezaları istendi. Savcı iddianamede akademilerin Öcalan'ın talimatıyla kurulduğunu ve terörist yetiştirme işlevi gördüğünü iddia etti.

Siyaset akademisinde verilen eğitimlerde Öcalan'ın 'peygamber', PKK'lıların ise 'derviş, melek' olarak tanımlandığı belirtildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya 10'u tutuklu 27 sanık için 'Terör örgütünün faaliyetlerini düzenlemek suretiyle örgütü yönetme', 'Silahlı terör örgütüne üye olma', 'Örgüt propagandası yapma', 'Görevi yaptırmamak için direnme', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama', 'Toplantı ve yürüyüşlere silah veya benzeri maddelerle katılma' suçlarından 484 yıl hapis cezası istedi.

Hazırlanan iddianame Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Akademi müfredatının PKK'nın Kandil kampında bulunan İdeolojik Alan Merkezi yöneticileri tarafından belirlendiği ve ders programının kamplardaki eğitimle paralellik gösterdiği öne sürüldü.

"ÖCALAN SİYASET AKADEMİLERİNDE ISRARCI"

700 sayfalık iddianamede, Abdullah Öcalan 'ın siyaset akademilerinin açılmasını engelleyenler hakkında tehdit edici beyanlarda bulunduğu belirtilerek, akademilerde eğitime başlamadan önce ölen örgüt mensupları için saygı duruşu yapıldığı, Öcalan'ın görüşme notları ve KCK yürütme konseyinden gelen talimatların okunduğu ve yoklama yapıldığı kaydedildi. İddianamede, ortam dinlemesine takılan akademide eğitim veren şüpheli Emanet Çeşme'nin şu sözlerine yer verildi: "Önderlik, PKK militanlarında kişiliği ve ahlakı insanlığın öngördüğü şekilde yarattı. İşte bu kişiliğin ahlaka, ölçüye, zihniyete, tarza peygamber ve derviş deniyor. Tarihe baktığımızda peygamberlik ve dervişliği ile tanınanlar olmuştur. Yaşamlarında kendilerine ait bir şey göremeyiz. Önderliğin PKK militanlarında geliştirdiği budur. Bu açıdan PKK'de oluşan kişilik, Peygamber ve derviş kişiliğidir. Halk PKK militanı için 'Melek' diyordu. Bu eğitim ile birlikte her arkadaş kendini bir Apo, Peygamber, Derviş yapmalıdır."

"HALK, ARKADAŞLARIMIZDAN AYI GÖRMÜŞ GİBİ KAÇIYOR"

Akademide eğitim veren şüpheli Abdülkadir Çiçek'in dinlemeye takılan konuşmasında, "Nasıl ki insanlar ayıları görüp, korkup kaçıyorlar ise, halk arkadaşlarımızı görünce öyle kaçıyor. Çünkü ağalar gibi halka yaklaşıyor. Hatta bazıları ağa gibi kötüleyip dayak atıyor. Bizim kadrolar ağa gibi konuşuyor. Belirttiklerimiz sonucunda bir çok kişi PKK'ye küfür eder hale geldi. Hareketin temelinde adalet vardı, bu gerçekliğinden uzaklaştı" dediği iddianamede yer aldı.

ÖCALAN'A BUDA BENZETMESİ

Ortam dinlemesinde PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı Budizm'in kurucusu Buda'ya benzeten şüpheli Başak Özel ise, "Buda'nın önderlik ile çok büyük benzerlikleri var. Buda bir kent sözcüsü ve hükümdarlığının varisidir. İnsanlar onu terk ediyorlar. Bu noktada önderlik ile benzerlikleri var" ifadelerine yer verildi.

MİLLETVEKİLLERİ VE YAZARLAR DA DİNLEMEYE TAKILDI

İdddianamede bazı şüphelilerin telefon dinleme kayıtlarına da yer verildi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri Emine Ayna, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, Nursel Aydoğan, BDP Genel Başkan yardımcısı Hamit Geylani, Yazar Nuray Mert ve Aslı Aydıntaşbaş'ın da iki şüpheli ile yaptıkları telefon görüşmelerinin dinlendiği ortaya çıktı.

27 ŞÜPHELİYE 484 YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ

İddianamede şüpheliler Berat Birtek ve Engin Demir'in 'Terör örgütünün faaliyetlerini düzenlemek suretiyle örgütü yönetme' suçlarından 30'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Diğer şüpheliler Abdulkadir Çiçek, Ahmet Özkan, Başak Özel, Cavidan Yaman, Diren Özkan, Emanet Çeşme, Ferman Adsız, Fevziye Alınbay, Güler Menteş Turhallı, Hamdiye Müge Tuzcu, Hüseyin Kahraman, İbrahim Halil Yaman, Kadri Karakaş, Mehmet Ekici, Mehmet Anuştekin, Mehmet Çetin, Mehmet Ali Alkan, Mehmet Salih Yalçınkaya, Mehmet Siddik Ektiren, Mevlut Özbey, Ramazan Kızıltepe, Sabri Keklik, Salih Karayel, Turki Gültekin ve Zeynep Altınkaynak'ın ise 'Silahlı terör örgütüne üye olma', 'Terör örgütü propagandası yapma', 'Görevi yaptırmamak için direnme', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen dağılmama', 'Toplantı ve yürüyüşlere silah veya benzeri maddelerle katılma' suçlarından 7.5 ile 36 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi.